A jegybank alenöke szerint Matolcsy nem haragból vette el tőle a pozícióit

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke tagadja, hogy az elmúlt napokban azért túrták ki több pozícióból is, mert összekapott Matolcsy Györggyel. Nagy Mártontól az utóbbi időben három fontos területet is elvettek:

Ugyanakkor Nagy Márton szerint Matolcsy György bizalma iránta töretlen. A Világgazdaság konferenciájának szünetében kedden kijelentette azt is, nem távozik a jegybanktól, és továbbra is fontos feladatokat lát el mint az MNB alelnöke.

Rogán Antal és Nagy Márton kacag boldogan együtt még 2015-ben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Hangsúlyozta, hogy az MNB vezetésének tagjai közösen, egységesen hozták meg a szakmai döntést a szervezeti átalakulásról, amelynek révén felügyelete alól elkerült a pénzügyi stabilitás szakmai terület. 

Hozzátette, továbbra is fontos területekért felel mint az MNB alelnöke, így a jegybank monetáris politikájáért, a monetáris eszköztárért és a devizatartalékok kezeléséért. Szerinte arról is szakmai döntés született, hogy a mikro- és a makroprudenciális irányítást szervezetileg szét kell választani. Kiemelte, hogy a szakmai munka magasabb szintű ellátását biztosítja, hogy ezentúl főleg a monetáris politikára koncentrál. 

Természetesen azt is szakmai döntésnek tartja, hogy március elsejével távoznia kellett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki posztjáról. Nagy úgy látja, elmúlt évben a tőzsde megerősödött, jó irányba halad, így nincs szükség arra, hogy mint MNB alelnök továbbra is felügyelje a BÉT működését, fejlődését. 

Nagy Márton a Világgazdaság konferencián ismét hangsúlyozta azt is, a jegybank véleménye szerint idén nincs szükség devizakötvény kibocsátására. (MTI)