A jegybank alenöke szerint Matolcsy nem haragból vette el tőle a pozícióit

POLITIKA
2017 március 07., 10:09
comments 45

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke tagadja, hogy az elmúlt napokban azért túrták ki több pozícióból is, mert összekapott Matolcsy Györggyel. Nagy Mártontól az utóbbi időben három fontos területet is elvettek:

Ugyanakkor Nagy Márton szerint Matolcsy György bizalma iránta töretlen. A Világgazdaság konferenciájának szünetében kedden kijelentette azt is, nem távozik a jegybanktól, és továbbra is fontos feladatokat lát el mint az MNB alelnöke.

Egy korabeli képaláírás: „Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnök-jelöltje (j) Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke társaságában kinevezése előtti bizottsági meghallgatásán a Parlamentben 2015. július 22-én.”
photo_camera Rogán Antal és Nagy Márton kacag boldogan együtt még 2015-ben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Hangsúlyozta, hogy az MNB vezetésének tagjai közösen, egységesen hozták meg a szakmai döntést a szervezeti átalakulásról, amelynek révén felügyelete alól elkerült a pénzügyi stabilitás szakmai terület.

Hozzátette, továbbra is fontos területekért felel mint az MNB alelnöke, így a jegybank monetáris politikájáért, a monetáris eszköztárért és a devizatartalékok kezeléséért. Szerinte arról is szakmai döntés született, hogy a mikro- és a makroprudenciális irányítást szervezetileg szét kell választani. Kiemelte, hogy a szakmai munka magasabb szintű ellátását biztosítja, hogy ezentúl főleg a monetáris politikára koncentrál.

Természetesen azt is szakmai döntésnek tartja, hogy március elsejével távoznia kellett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki posztjáról. Nagy úgy látja, elmúlt évben a tőzsde megerősödött, jó irányba halad, így nincs szükség arra, hogy mint MNB alelnök továbbra is felügyelje a BÉT működését, fejlődését.

Nagy Márton a Világgazdaság konferencián ismét hangsúlyozta azt is, a jegybank véleménye szerint idén nincs szükség devizakötvény kibocsátására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.