Amerika első telepeseinek csontvázát találhatták meg egy floridai borbolt alatt

Nem kizárt, hogy Észak-Amerika első európai telepeseinek csontvázára bukkantak merő véletlenből egy floridai borbolt alatt. A borbolt St. Augustine-ban, a Fiesta Mallon van, és tavaly októberben, a Matthew hurrikán alatt szenvedett sérüléseket. A tulajdonos a felújítási munkák előtt puszta jófejségből felajánlotta egy helyi régésznek, hogy nézzen be az alap alá. A régész, Carl Hibert nem fűzött nagy reményeket az ásatáshoz, de már pár kapavágás után egy szinte teljesen sértetlen csontvázat fordított ki a földből.

Ásatás a St. Augustine-i borboltban. A fénykép a város tulajdona, public domain.

A dolgok szerencsés együttállása, hogy a borbolt nem közvetlenül a talajra, hanem egy, még 1888-ban emelt pallóra épült, így szinte sértetlen volt alatta a talaj.

St. Augustine már régóta az első városként ismert, itt telepedtek le Észak-Amerikában az első európaiak. Az előkerült hét csontvázból három gyermeké, egy európai nőt és egy afrikai férfit is azonosítottak. A 2x4 méteres sírgödörben talált kerámiatörmelék alapján úgy becslik, hogy 1572-86 között, pár évvel a város alapítása után temethették el őket.

St. Augustine-t a feljegyzések szerint a spanyol konkvisztádor, Pedro Menendez de Aviles alapította 1565-ben, 42 évvel az első angol kolónia, Jamestown alapítása, és 55 évvel az első massachusettsi telepesek érkezése előtt. A várost 1586-ban a híres angol kalóz, Sir Francis Drake dúlta fel, ekkor égett le a Nuestra Señora de los Remedios templom, és talán ennek a rajtaütésnek eshettek áldozatul a most megtalált telepesek is. (Via Smithsonian Mag)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.