Mexikó csökkenti az Egyesült Államokba irányuló cukorexportot

külföld
2017 március 08., 06:09
comments 58

A Reuters egy mexikói közigazgatási levélre hivatkozva azt írja, hogy a mexikói Cukorkamara felfüggesztett több hatályban lévő exportengedélyt is. Ezek az engedélyek kellenek ahhoz, hogy mexikói feldolgozók cukrot vihessenek be az Egyesült Államokba. Az engedélyezési rendszer azt biztosítaná, hogy meghatározott ütemben és mennyiségben áramoljon a cukor Mexikóból az Egyesült Államokba.

A két ország közötti cukorkereskedelmet szabályozó megállapodásokon évek óta vitatkozik az amerikai és a mexikói kormány, de Mexikó eddig nem függesztett fel exportengedélyeket.

A Cukorkamara azt írja az indoklásában, hogy a mexikói cégek már túllépték azt az előírt mennyiséget, amit az első negyedévben az Egyesült Államokba szállíthattak, ezért függesztik fel az engedélyeiket. A cukorexport eszerint áprilisban indulhatna újra teljes mennyiségben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani lépés pontosan mennyi cukrot érint, az viszont valószínű, hogy a mexikói cukorexport kiesését meg fogja érezni az amerikai gazdaság, Mexikó ugyanis messze a rengeteg cukrot fogyasztó USA legnagyobb cukorexportőre.

A Reuters arra is célozgat, hogy a mexikói lépés jogi szempontból teljesen abszurd, ezért elképzelhető, hogy a mexikói kormány ezt is csak arra akarja felhasználni, hogy más ügyekben nyomást gyakoroljon az amerikai kormányra. Mexikó és az USA diplomáciai kapcsolatai érezhetően romlottak Donald Trump elnök januári hivatalba lépése óta. Trump újra akarja tárgyalni az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás működését szabályozó NAFTA-egyezményt is, mert az szerinte inkább Mexikónak jó, mint az Egyesült Államoknak. Mexikó viszont nem akar hozzányúlni a szöveghez, mert a kormány attól tart, hogy az ország rosszabbul jár majd a változtatással. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.