Egyre türelmetlenebbül várják a béremelést, több BKV-s szakszervezet is sztrájkra készül

Három év alatt harminc százalékos béremelést követelnek a BKV dolgozói. A fővárosi közlekedési cégnél egy buszsofőr jelenleg bruttó 220-240 ezer forintot keres, míg Bécsben ennek háromszorosa, de a Volán-társaságoknál is legalább 30-50 százalékkal magasabb a fizetés. A HírTV-nek a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Jáger István elmondta, hogy 

„ez a bérkövetelés az azonos szektorban, tehát a közlekedési szektorban dolgozó, állami tulajdonú vállalatoknak a követeléseivel megegyezőek, és nyilvánvalóan ezt szeretnék a BKV-s szakszervezetek is, hogy ugyanilyen mértékű bérfejlesztésben részesüljenek a BKV-dolgozók is.” 

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének alelnöke, Gerencsér László arról számolt be, hogy már benyújtották a kollektív munkaügyi vitát, ami gyakorlatilag a jogi előszobája egy sztrájk lehetőségének is. A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor szerint cégben nincs pénz a béremelésre. Egy tízszázalékos emelés is ötmilliárd forint plusz kiadást jelentene, amit csak plusz forrásbevonással tudnak biztosítani a megrendelő BKK keresztül vagy a kormánytól, vagy a fővárostól.

A kormány nevében Fónagy János államtitkár nyilatkozott, aki kijelentette, hogy nem adnak pluszpénzt a cégnek. A Fővárosi Önkormányzat pedig nem kívánt nyilatkozni a sztrájk közeli helyzetről. 

A kilátások pedig nem jók

  • a BKV-tól az alacsony bérek miatt már most rengetegen távoznak,
  • miközben a hármas metró felújításának idejére 150-200 új sofőrre lenne szükség.
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.