Orbán üzent az Index tulajdonosának

2017 március 10., péntek 15:37
285

Orbán Viktor évek óta nem adott interjút olyan újságírónak, akiről elképzelhető lenne, hogy picit is kritikusan kérdezne tőle. De nagy ritkán vannak helyzetek, amikor nem tudja elkerülni, hogy valódi kérdéseket tegyenek fel neki.

Ilyen helyzet állt elő ma Brüsszelben, ahol is az Index EU-rovata, az Eurológus újságírója kérdezett rá, hogy is volt ez, amikor az Orbán-rokonok érdekeltségébe tartozó cégnek egy állami vállalat felé fennálló hárommilliárdos tartozását egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég fizette ki, és ezek után nem megalapozottak-e azok a kritikák, miszerint Mészáros Lőrinc az ő családjának vagyonát kezeli. (A szóban forgó ügy a Cider Alma Kft., ami az MNKH-nak tartozott ezzel az összeggel, a tartozást a Mészáros-közeli Hórusz Faktorház fizette ki.)

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK Fotó: ATTILA KISBENEDEK

Orbán úgy döntött, hamis ürüggyel nem válaszol a kérdésre, és elegánsan az Index tulajdonosára tereli a szót.

Bár ez a kérdés nem szerepelt az Európai Tanács mai ülésén, az tudom önnek mondani, hogy miért nem fordul az érintettekhez? Tehát, szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány és jómagam nem foglalkozunk semmilyen magángazdasági természetű üggyel. Nem tartozik ránk. A piaci szereplőkre tartozik.

Ezt mondja meg a tulajdonosának is. [hatásszünet] Köszönömszépen.”

Hogy szerinte ki az Index tulajdonosa, azt nem mondta el. A cégjegyzék szerint Spéder Zoltán, a kormánysajtó szerint Simicska Lajos, egyébként korábban, még kegyvesztettségük előtt mindkét oligarcha Orbán Viktor kormánya segítségével építette vagyonát.

(A videón 24:14-től látható a párbeszéd.)

Rögtön utána kapott egy kérdést jegybankelnök, Matolcsy György lázálmával, a nagy NATO-szövetségesünk állítólagos puccskísérletével kapcsolatban is. Ezt a választ is azzal kezdte a miniszterelnök, hogy a kormánynak semmi köze az MNB-hez (bár ezt elnevette). Majd azt mondta:

„Magyarország esetében a külső, más államok és külső hatalmak irányából érkező befolyásolási kísérletek folyamatosak. És rendszeresen erőteljesek. Folyamatosak.”

Korábban azt is elmondta Orbán, hogy korábbi ösztöndíjának finanszírozója, „Soros György jelen pillanatban a hatályos magyar törvényekkel szemben tevékenykedő szervezeteket támogat, és olyan célokat tűz ki, amelyekkel szemben a magyar törvényhozás és hárommillió magyar ember egyértelműen állást foglal.” Azt sem mondta el, hogy melyek ezek magyar törvényeket sértő szervezetek. Később a Klubrádió kérdésére elmondta, hogy ez a bűncselekményekkel való gyanúsítás az ő miniszterelnöki magánvéleményének kifejtése volt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt