A Nemzeti Emlékezet Bizottsága szerint nem lehetséges összeállítani a teljes ügynöklistát

Történelem
2017 március 11., 06:16
comments 154

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja szerint az állambiztonsági múlttal való szembenézés szempontjából fontosak lehetnek az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon őrzött adatai, de teljes ügynöklista összeállítása nem lehetséges.

Bank Barbara történész a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban azt mondta, az adatállomány minden hiányossága ellenére egy sok elemből álló kirakó fontos darabja lehet, nagy segítséget jelenthet a kutatóknak. Megismerésével a jelenleginél teljesebb képet kaphatnak az állambiztonsági nyilvántartás működéséről és a hálózati személyek köréről.

A NEB tagja azt mondta, az egykorú adatbázisok sem voltak soha teljesek: az 1974-től 1990 elejéig működtetett rendszerbe például a korábban kizárt vagy meghalt hálózati személyeket már fel sem vették, de az is bizonyítható, hogy később is rendszeresen töröltek adatokat. Tévedés azt feltételezni, hogy pontosan következtethetünk az ügynökök létszámára.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságát kormányzati javaslatra állította fel a parlament azzal a céllal, hogy dolgozzák fel a magyarság XX. századi múltját. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.