Két ember meghalt egy New York államban készített kézműves sajttól

külföld
2017 március 11., 09:50
comments 117

Két ember halt meg liszteriózisban, miután ettek egy New York államban működő üzem kézműves sajtjából. A két haláleset Vermont és Connecticut államban történt, de a sajt négy másik fogyasztója (Floridából és New Yorkból) is betegségre panaszkodott.

A megbetegedések szeptember és január között történtek, és az amerikai élalmiszerbiztonsági hatóság mostanra tudta őket az Oleout nevű, országszerte népszerű, nyers tejből készült kézműves sajthoz kapcsolni.

A sajtot egy Vulto Creamery nevű cég készíti, amit egy Jos Vulto nevű holland férfi alapított. Vulto azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy miközben a New York-i Modern Művészetek Múzeumában voltak kiállításai, elkezdett sajtokat készíteni brooklyni lakásában, és egy brooklyni járda alatt érlelte őket.

A cég visszahívja a megbetegedést okozó termékét, és a többi, ahhoz hasonló sajtját is.

A liszteriózist a listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, ami főként szennyezett élelmiszerekben, gyakran pasztőrözetlen tejben és az abból készül termékekben található meg. A hasmenést és szélsőséges esetben agyhártyagyulladást okozó betegség nagyon ritka, de komolyan kell venni, súlyos esetei ugyanis halálosak is lehetnek. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.