Két ember meghalt egy New York államban készített kézműves sajttól

Két ember halt meg liszteriózisban, miután ettek egy New York államban működő üzem kézműves sajtjából. A két haláleset Vermont és Connecticut államban történt, de a sajt négy másik fogyasztója (Floridából és New Yorkból) is betegségre panaszkodott.

A megbetegedések szeptember és január között történtek, és az amerikai élalmiszerbiztonsági hatóság mostanra tudta őket az Oleout nevű, országszerte népszerű, nyers tejből készült kézműves sajthoz kapcsolni.

A sajtot egy Vulto Creamery nevű cég készíti, amit egy Jos Vulto nevű holland férfi alapított. Vulto azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy miközben a New York-i Modern Művészetek Múzeumában voltak kiállításai, elkezdett sajtokat készíteni brooklyni lakásában, és egy brooklyni járda alatt érlelte őket.

A cég visszahívja a megbetegedést okozó termékét, és a többi, ahhoz hasonló sajtját is.

A liszteriózist a listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, ami főként szennyezett élelmiszerekben, gyakran pasztőrözetlen tejben és az abból készül termékekben található meg. A hasmenést és szélsőséges esetben agyhártyagyulladást okozó betegség nagyon ritka, de komolyan kell venni, súlyos esetei ugyanis halálosak is lehetnek. (New York Times)