Nem engedték leszállni Hollandiában a török külügyminiszter gépét

2017 március 11., szombat 11:37
171

Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott - jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé.

A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt.

Mevlut Cavusoglu egy ankarai sajtótájékoztatón (Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Agency) Fotó: Fatih Aktas

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta az engedélyt a minisztertől, hogy felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás rotterdami kampányrendezvényén. Ennek ellenére ő el akart menni a hollandiai nagyvárosba, és kemény politikai és gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ha Hollandia ezt megakadályozza.

A holland kormány közölte, hogy a közrendre és biztonsági okokra hivatkozva vonták vissza a gép leszállási engedélyét. Szerintük a szankciók kilátásba helyezése teljes mértékben ellehetetlenítette, hogy észszerű megoldást lehessen találni.

Cavusoglu a múlt héten Hamburgban sem szólalhatott fel egy kampánygyűlésen. Akkor Törökország ottani konzulátusán tett látogatást. Valószínűleg Hollandiában is ezt tervezte.

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton azt közölte, hogy Hollandia szerint Törökország nem tartja tiszteletben a gyülekezéssel kapcsolatos hollandiai szabályokat.

Azt mondta, sok Hollandiában élő töröknek joga van szavazni az április 16-i referendumon, és a holland kormánynak semmi ellenvetése az ellen, hogy nagygyűléseken tájékoztassák őket, de

„ezek a gyűlések nem növelhetik a feszültséget társadalmunkban, és aki ilyen rendezvényt akar tartani, annak követnie kell a hatóságok utasításait, hogy a közrend és a biztonság fenntartható legyen”.

Nem sokat váratott magára Recep Tayyip Erdogan török elnök reagálása.

„Ezek náci maradványok, fasiszták” - jelentette ki Erdogan, akinek a jogköreit hatalmas mértékben bővítené az alkotmánymódosítás. Az elnök egyúttal válaszlépésekkel fenyegetőzött.

„Megtilthatják, hogy a külügyminiszterünk odarepüljön, de lássuk, mostantól hogyan szállnak le a holland gépek Törökországban" - mondta Recep Tayyip Erdogan, aki igyekezett világossá tenni, hogy nem a holland állampolgárok, hanem a diplomaták beutazásának korlátozására utal. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt