Megkegyelmeztek egy árulásért elítélt orosz nőnek

külföld
2017 március 12., 10:22
comments 56


Egy évvel azután, hogy hazaárulásért hét év börtönre ítélték, kiszabadulhatott rabságából Okszana Szevasztidi. Az orosz nőt tavaly ítélték el azért, mert 2008-ban küldött egy sms-t.

2008-ban Oroszország lerohanta Grúziát. Szevasztidi pedig egy grúziai barátjának küldött sms-ben megírta, hogy orosz tankok haladnak Grúzia irányába.

Szevasztidi tagadta, hogy ezzel bármilyen bűncselekményt követett volna el.

A bíróság nem így látta, de Vlagyimir Putyin orosz elnök végül kegyelmet gyakorolt.

Oroszország 2008 nyarán nagy erőkkel rohanta le Grúzia Oroszországgal határos régióját, Dél-Oszétiát, ahol a helyi oroszajkú lakosság egy ideje saját államot kiáltott ki. A harcok nyomán több ezer grúznak kellett elmenekülnie otthonából. A háború ugyanakkor a győzelem ellenére is komoly katonai kudarcnak számított, az oroszok sokszoros túlerőben is alig tudták legyőzni a grúz hadsereget. Az akkori tapasztalatok alapján kezdett komoly fegyverkezésbe és hadseregmodernizációba Putyin. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.