Auschwitz ehhez képest kispályás - ezzel reklámoztak egy fürdőt Oroszországban

2017 március 14., kedd 14:43
116

Teljesen szokásos online reklámot tett közzé egy igazán hangulatos orosz fürdő, ami az Ob folyóra épült Novoszibirszk városában. A szöveg szerint az intézmény az Ob folyóban és a partján található, télen hóban, nyáron folyóban fürdési lehetőséggel. A szaunázók a jégbe vágott lékekben is hűsölhetnek, bér lékbe fejest ugrani szigorúen tilos. A vendégek teljes fürdőházakat bérelhetnek, bennük gőzkabinnal, wc-vel, tusolóval, öltözővel és sasliksütővel, de van bennük pihenőszoba tv-vel, hifivel és karaokéval meg pöpecen felszerelt konyha is.

Az egész hirdetésben csak az volt a szokatlan, hogy az eredeti címe ez volt:

Освеницим отдыхает

vagyis "Oszvenyicim pihen". 

Ez az Oszvenyicim Auschwitz orosz neve, a fordulat magyarra pedig nagyjából úgy fordítható értelmileg, hogy "Auschwitz kispályás". Mármint az Abwehr fürdő szaunakabinjainak hőmérsékletéhez képest. A fürdőt ugyanis Abwehrnek, vagyis Абвер-nek hívják, ami a Harmadik Birodalom katonai titkosszolgálatának volt a neve.  

Amikor egy újságíró megkereste, hogy mire utal az Auschwitz a címben, a tulajdonos ezt válaszolta neki:

"Miért? Miért akarod tudni, kislány? Kiváncsi vagy? Tudod, mi az az Auschwitz? És hogy mit csináltak ott? Eembereket égettek el, ugye? Nekem meg van egy fürdőm, ami forróbb, mint Auschwitz."

A kitört felháborodás hatására aztán leszedte a holokauszton viccelődő címet, sőt az Abwehr nevet is megváltoztatta gyorsan, de már késő volt, az orosz sajtó most ezzel van tele.

(A tippért örök hálánk Gasparus Magnusnak!)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt