_Tényleg_ a Monetáris Tanács tagja lesz Parragh László felesége

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Parragh Bianka és (a tagságát meghosszabbító) Kocziszky György jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába keddi ülésén, írja az MTI.

Parragh Bianka az örökös ipari kamaraelnök Parragh László felesége, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adjunktusa, és ugyan még soha nem publikált monetáris politikai témában, de nyilván ért hozzá, hiszen különben hogyan jelölhették volna az ország legfontosabb monetáris politikai döntéshozó testületébe?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és felesége, Parragh Bianka érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál (Fotó: Varga György / MTI)

Bizottsági meghallgatásán mindenesetre kiderült, hogy Parragh Bianka hatalmas rajongója Matolcsy Györgynek. 

Elmondta, szerinte két évtizede nem értelmezhető a magyar gazdaságpolitika Matolcsy György nélkül, de a 2010 utáni tevékenysége kiemelkedik ebből az időszakból. Támogatja a nem hagyományos monetáris politikai eszközök alkalmazását, illetve azt, hogy a monetáris politika tevékenyen segítse elő a "versenyképességi fordulat" megvalósulását. Ezen kívül fontosnak tartja a jegybank pénzügyi kultúra fejlesztésére tett törekvéseit, az árstabilitás elősegítését, és a hitelezés olcsóbbá tételét, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatását.

A gazdasági bizottság 10 nem és 2 igen szavazattal elvetette Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását, amelyet Tóth Csaba alelnök és Szakács László (MSZP), Volner János és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) képviselők kezdeményeztek. Bánki Erik (Fidesz) bizottsági elnök elmondta, a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalta a jelentéseket, amelyek a jegybankelnök "által felvázolt eseteket" is tartalmazták, de ezek minősített információk, nyilvánosan nem számolhatnak be erről, ezért nem tartja szükségesnek a meghallgatást. (MTI)