Vona Gábor Simicska Lajos lapjában filozofál néplélekről és nemzettudatról

2017 március 17., péntek 14:00
158

Hosszú, egész oldalas cikk jelent meg a Magyar Nemzet Vita és vélemény rovatában Vona Gábor, a Jobbik elnökének tollából. A cikk címe Néplélek és Nemzettudat, és a "nép" valamint a "nemzet" fogalmának magyarázatára és viszonyának tisztázására vállakozik, négy hasáb alatt végighaladva Magyarország viszontagságos történetén. 

A végkifejlet az, hogy a korábban radikálisként, durván kirekesztő szólamairól megismert párt vezetője szerint

"túl kell jutnunk a bal- és jobboldal meddő XX. századi küzdelmén; hogy hidakra van szükség egymás felé; hogy a jelen és a jövő kihívásait csak együtt tudjuk legyőzni;és hogy közösen kell ezt a hazát építenünk."  

A szöveg önmagában nem túl jelentős és érdekes, Vona tovább folytatja a középre simulást, sokkal inkább feltűnő és szót érdemlő az, hogy ez az írás egyáltalán megjelent, jobban mondva hogy épp a Magyar Nemzetben,  Orbán Viktor egykori bajtársa, Simicska Lajos nagyvállalkozó napilapjában, jelent meg.

Korábban prominens fideszesek kaptak oldalakat a jobboldali újságban - mindenek előtt Orbán Viktor, aki rendre a Nemzet címlapján és első belső oldalain publikálta éves karácsonyi köszöntőit a fideszes tábor felé. 

A kormányfő újabban minden lehetőséget megragad arra, hogy összekösse Simicskát a Jobbikkal, és egy nagyvállalkozó pártjának, "csicskapártnak" nevezte a Jobbikot. Hogy van-e valamilyen rendszerszerű együttműködés a párt és az oligarcha között, arra egyértelmű bizonyíték nincs, egyik fél sem tette ezt egyértelművé, de az biztos, hogy Vona véleménycikke látványos jele a közeledésnek. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt