Most minden csillagász erre a hét bolygóra figyel

TECH
2017 március 18., 12:11
comments 97

A következő néhány évben a Trappist-1 bolygórendszert fogják a legtöbbet tanulmányozni a csillagászok, ennél közelebb bolygókat nem nagyon tudunk találni. Vida Krisztián, az MTA-CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa arról is beszélt az eheti Szertár podcastben, hogy ez a 39 fényévnyi közelség, ami csillagászati szempontból tényleg egy karnyújtásnyi, azért emberi léptékben még elég messze van,

a most ismert technológiákkal 149 ezer évig tartana az odaút egy expedíciónak.

Vida szerint a technológia fejlődésével már egyre gyakrabban találunk exobolygókat, amik távoli naprendszerek csillagai körül keringenek, a szűk keresztmetszet ma már a beérkező óriási mennyiségű adat feldolgozása, ehhez egyszerűen nincs elég csillagász a világon. (Erről a tudományos forradalomról, a big data korszakáról Szalay Sándor, a ma élő legnagyobb hatású magyar csillagász mesélt a 444-nek egy évvel ezelőtt.)

A podcastben szó esik Tabby Csillagáról is, ez az a távol naprendszer, ahol a központi csillag fényének erőssége egyelőre megmagyarázhatatlan módon változik. Egyes csillagászok nem zárják ki, hogy a jelenség mögött intelligens földönkívüliek nap köré épített gigantikus építménye, egy Dyson-gömb áll, amivel a csillag energiáját hasznosítják.

02:00 A vendégünk Vida Krisztián, az MTA-CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet csillagásza.

04:20 Földszerű bolygók és a TRAPPIST-1 bolygórendszere. Mi az a lakhatósági zóna és milyen egyéb információnk van ezekről a bolygókról eddig?

10:00 Az űrtávcsövekből érkező adatok és azok elemzése, illetve mennyi idő lenne eljutni a TRAPPIST-1-re?

12:41 Van-e más ilyen típusú rendszer esetleg máshol is vagy egyedülálló ez felfedezés? Milyen módszerekkel vizsgálják az exobolygókat?

15:20 Van-e hasonló bolygórendszer hozzánk közelebb?

17:10 Miért NINCS a TRAPPIST-1 rendszerben élet? Napkitörések és a Passengers cimű film.

20:05 Miért fontos a Föld mágneses tere és vannak-e villámok az exobolygókon?

24:10 Fognak-e potyogni az ölünkbe továbbra is az újabbnál újabb exobolygók?

26:12 Exoüstökösök, Tabby Csillaga és földönkívüliek.

27:55 Miket kutatnak Krisztiánék a kutatócsoportjukban mostanság? Mérési technikák és barna törpék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.