Gülenizmussal vádolja a német kormányt Erdogan szóvivője

2017 március 19., vasárnap 11:50
247

Egyre rosszabb a viszony a német és a török kormány között. Szombaton a Spiegelnek a német titkosszolgálat vezetője azt mondta, hogy a török hatóságok nem tudtak bizonyítékot adni arról, hogy a tavaly nyári puccskísérlet mögött Fethullah Gülen, az Amerikában élő hitszónok állt. 

Válaszul vasárnap Racep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője kijelentette, hogy a németek Gülent és puccsista csapatát támogatják, mert Törökországot akarják tönkretenni.

A szóvivő arról is beszélt, hogy tüntetést szerveznének a németországi törököknek, amelyen támogatnák Erdogan elnököt az április 16-i népszavazás előtt. 

Az elnök arról tart népszavazást, hogy még nagyobb legyen a hatalma. Az utóbbi hetekben több európai országban, így Németországban is megtiltották a hatóságok, hogy a török kormány tagjai ilyen gyűléseken szólaljanak fel. 

Erdogan a feleségével egy isztanbuli tüntetésén, 2016 augusztusában. Fotó: Oktay Cilesiz / Anadolu Agency Fotó: Oktay Cilesiz/Anadolu Agency

Válaszul Erdogan a holland és a német kormányt is lenácizta. Ezt az EU vezetői visszautasították, erre pedig a török kormány bejelentette, hogy felfüggeszti a menekültek visszavételét Görögországtól, és ezzel arra is utalt, hogy nem tartják többet vissza az EU-ba tartó menekülteket.

Szombaton az egyik kormánypárti török napilap címplapján Hitlerként ábrázolta Angela Merkel német kancellárt. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt