Matolcsy szeretőjének szólt be, vagy Matolcsyt akarta kirúgatni Orbánnál Matolcsy kegyvesztetté vált háttérembere?

gazdaság
2017 március 20., 08:06
comments 272

Egészen szórakoztató portré jelent meg Matolcsy György sikerként eladott nagy húzásait a háttérben kitaláló MNB-alelnökről, Nagy Mártonról az Indexen. Nagy Márton karrierje, ami még Simor András MNB-elnök alatt indult, szédületes sebességre kapcsolt az utóbbi években, a közelmúltban azonban számos fontos területet vettek el a háttérembertől.

A portré szerint Nagy Márton, akit korábbi munkatársai csak Darth Vadernek hívnak, egy egészen elképesztő törtetőgép, aki szereti kirúgtani főnökeit – ezt tette például még Simor elnöksége alatt Tabák Péter akkori MNB igazgatóval is. Egyik volt főnöke azt mondta az Index szerint, hogy „figyelmeztetett a korábbi főnöke, hogy bármi is a hobbim, két hónap múlva a Marcié is az lesz”, majd maga is meglepődött, hogy valóban ez történt.

Ugyan a Simor-korszakban még arról beszélt munkatársainak Nagy, hogy „ha kell, Dél-Amerikáig is elmegy”, de nem fogja a Matolcsy-féle hülyeséghez adni a nevét, később viszont kiderült, ekkor már bőven építgette kapcsolatait Matolcsy környezetével. Amikor Matolcsy 2013-ban átvette az MNB vezetését, az új SZMSZ-t már Nagy írta, aki gondoskodott róla, hogy mindenkit kirúgjanak a jegybankból, aki szakmailag veszélyes lehetne rá – írja az Index.

Nagy időközben tényleg kikerülhetetlen szereplővé nőtte ki magát, a Matolcsy-sikerként elkönyvelt – bár egyébként nagyon kockázatos – lépések, így a devizahitelek forintosítása, a növekedési hitelprogram vagy a kéthetes kötvények megszüntetése mögött is őt tartják az agytrösztnek. Ezért az MNB-ben elnézték neki a nem túl visszafogott stílusát is. Egyik alelnöktársát, Gerhart Ferencet egyszer „vén, szenilis hülyének” nevezte állítólag, Patai Mihály UniCredit-elnökkel pedig olyan hangnemben beszélt egyszer, hogy az így reagált: „Marci, folytathatjuk ebben a stílusban, nekem ez nem idegen, 30 éve a Központi Bizottság utasításait tolmácsolták nekünk így.” Az pedig teljesen sztenderd a különféle állásaiból havi nyolcmilliót kereső Nagynál, hogy „több százezer forintos Ermenegildo Zegna öltönyben és Vass cipőben kiszállni az Audi S5-öséből, miközben telefonját nyomkodva tart a tíz hazai topétterem egyikébe, beugrani gyorsan ebédelni”.

Akkor miért bukik meg?

Lehet, hogy „Nagy véletlenül bunkó volt Matolcsy titkárnőjéből lett barátnőjével, Zitával is, és erre jött a kemény válasz”, de valószínűbb a másik forgatókönyv. Eszerint Nagy újra régi trükkjéhez, a főnöke kirúgatásához nyúlt volna, de nem számolt azzal, hogy Matolcsy mozdíthatatlan Orbánnál.

Az Index cikke szerint Nagy azzal fordult Orbánhoz Matolcsy tavalyi botrányai idején, hogy „ha esetleg Matolcsy elnök úrnak végül találnak valami testhez illőbb feladatot, akkor ő alkalmasnak tartja magát az MNB vezetésére”. Orbán erre azzal reagált állítólag, hogy „nagyon jó”, de aztán nem sokkal később Nagy elkezdte elveszteni hatásköreit: mennie kellett a tőzsde éléről, és a szanálási, majd a pénzügyi stabilitási területet is elvették tőle.

Az Index szerint Nagy – aki korábban erősen aspirálta az MKB-vezérigazgatói pozíciót, de ezt végül Balog Ádám kapta meg – az utóbbi időben már keresi a menekülőútvonalakat, például az OTP-nél is érdeklődött, ajánlanak-e neki valamilyen pozíciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.