Több mint 700 millió dollárt mosott tisztára londoni bankokon keresztül az orosz politikai elit

külföld
2017 március 20., 21:15
comments 45

A Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentés Projekt és a Novaja Gazeta jutott fel nem fedett forrásoktól azokhoz a dokumentumokhoz, amikben feltérképezték az orosz elit globális pénzmosó gépezetét. A jelentést 32 országban osztották meg újságokkal, köztük a Guardian-nel. A brit lap erre hivatkozva számol be arról, hogy a londoni City bankjain keresztül legalább 740 millió dollár ment keresztül, ami 

"nyilvánvalóan lopásból, vagy bűncselekményből származik,"

és az eljárás végén orosz politikusokhoz, bűnözőkhöz, vagy a KGB köreihez kerülhet. A becslések szerint legalább ötszáz orosz vett részt a rendszer működtetésében, köztük oligarchák, moszkvai bankárok, és az FSZB-hez köthető személyek. A dokumentumokban szerepel Putyin unokatestvérének, Igor Putyinnak a neve is. 

A jelentés szerint mintegy 70.000 banki tranzakciót vizsgáltak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.