Csendben kihátrálhat a Fidesz a Heinekent támadó törvényjavaslat mögül

POLITIKA
2017 március 21., 06:05
comments 164

A hvg.hu információi szerint a kormánypárt képviselői arra készülnek, hogy csendben kihátrálnak a Semjén Zsolt és Lázár János által jegyzett törvényjavaslat mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár börtönnel vagy milliárdos büntetéssel is fenyegethetné a Heineken forgalmazóját.  

A lap szerint Lázár János hétfőn úgy ment neki expozéjában a Henikennek, hogy közben aznap délelőtt a frakcióülésen már elhangzott, hogy a törvényjavaslat átgondolatlan volt és alkotmánnyal sem férne feltétlen össze. Állítólag Kósa Lajos sorolta hosszasan az indokokat, melyek között fontos szerepet töltött be az is, hogy sem nemzetközi, sem uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján se lehetne megvédeni a törvényt a bíróság előtt. 

E szerint ha Magyarországot zavarta volna a Heineken vörös csillaga, akkor azt jóval korábban, az EU-hoz való csatlakozáskor már jelezni kellett volna, évtizedekkel később ilyesmibe nem nagyon lehet törvényi eszközökkel belenyúlni. 

A cikk szerint a Fidesz-frakció jogászai is sok fogást találtak a törvényjavaslaton, mivel a hazai Alkotmánybíróság és nemzetközi bíróságok is kimondták már korábban, hogy a vöröscsillag használat önmagában még nem büntethető. 

A törvénytervezetet állítólag az igazságügyi minisztérium próbálja meg kicsit összerázni, de a hvg.hu fideszes forrásai szerint kevés esély van arra, hogy a végén vállalható formába sikerüljön önteni. Egy fideszes képviselő szerint ezért a Heineken vezetőinek nincs miért aggódniuk, 

„maximum jót röhögnek, hogy milyen pancserül lett összerakva.”

Épp ezért is érdekes, hogy miért állt bele ekkora lelkesedéssel az ügybe a hétfői vita során Lázár János, amikor már túl voltak a frakcióértekezleten. Lázár ugyanis a vitában először ismerte el, hogy a törvényjavaslat a Heineken piaci erőfőlénnyel történő visszaélése miatt született, amivel ellehetetlenítik az Igazi Csíki Sör forgalmazását. 

A hvg.hu információi szerint annyi történt, hogy a Fideszben fontosnak tartották a politikai vitát fenntartani a kérdésről, de a tervezet nem fog továbbmenni a parlamentben, nem kerül sem részletes vitára, sem szavazásra sem. 

A lap úgy tudja, hogy több fideszes képviselő eleve nem volt boldog a Heineken megtámadása miatt, mivel a cég régóta a kormány stratégiai partnere, és éppen most készül létrehozni 300 újabb munkahelyet Martfűn. 

9.24 Update: Lázár és Semjén szerint szó sincs ilyesmiről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.