Elakadt a Fidesz a vöröscsillagos Heineken-szívatással

POLITIKA
2017 március 21., 12:44
comments 223

Mekkora döbbenet: a Fideszben is rájöttek, hogy mégsem annyira egyszerű háborúba indulni az Igazi Csíki-sör miatt a Heineken ellen. 

Arról már beszámoltunk, hogy a hvg szerint a Fideszben szépen, csendben ejteni fogják a nagy csapásnak gondolt tervet, miszerint a Heineken vörös csillaga tiltott önkényuralmi jelkép. Ez tényleg akkora ökörség, hogy a jogászok hamar jelezték, hogy ne erőltessék, de Lázár János Semjén Zsolttal párban mégis beterjesztette a Parlament elé a Heinekent leckéztető javaslatot. (Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szól.) 

Alig valamivel később, hogy Semjén Zsolt a kihátráló információra úgy reagált, hogy egy frászt, Kósa Lajos sajtótájékoztatón ismerte el: több helyen módosításra szorul a törvényjavaslat, amelyet hétfőn kezdett tárgyalni a parlament. A szövegről ugyanis vita van a Fideszben. 

A frakcióvezető MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely „Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.

Szerinte ezért olyan módosításokra van szükség, amelyek „kiküszöbölik az előterjesztéssel kapcsolatban felmerülő esetleges veszélyeket. Jelen formájában a javaslat számos olyan problémát nem old meg, amit pedig meg kellene".

Példaként hozta, hogy nyilván Puskás-mezt a korábbi magyar címerrel továbbra is lehet majd árulni, annak ellenére, hogy abban van önkényuralmi jelkép. 

A problémák között a Heineken által szponzorált labdarúgó-mérkőzések kérdése is felmerült, mivel az UEFA-meccseken a pálya mellett futó fénycsíkok az UEFA reklámjai, vagyis jogilag nem a Heineken a reklámozó.

Megerősítette egyúttal, hogy természetesen összekapcsolódik a törvényjavaslat és a romániai - az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti - védjegyvita. „Nekünk minden magyar brand védelmében ki kell állni”, ha valaki a piaci erőfölényével visszaélve azt ki akarja szorítani a piacról - mondta Kósa.

Szóval, senki ne lepődjön meg, ha hosszú vita után a Fidesz mégsem fogja erőltetni ezt az egészet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.