A kormány nem adja fel, továbbra sem tekinti közpénznek a tao-pénzeket, így a Kúriához fordul

politika
2017 március 23., 14:12
comments 116

Elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt. A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár azt mondta: Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról és a kiutasításról, de az emberi jogi bíróság álláspontja az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság – ami a két bangladesit képviselte – javaslata alapján a strasbourgi bíróság eldönti. Szomorúnak nevezte, hogy a Helsinki bizottságban dolgozó magyarok nem értik meg: a magyarok közössége nem akar beengedni illegális bevándorlókat.

A bírósági döntésnek azt a részét is kifogásolta, aminek értelmében Szerbiában, Macedóniában, Görögországban és Törökországban nem garantálják a migránsok emberi jogait. Ez szerinte értelmezhetetlen, ellentétes azzal az európai tanácsi döntéssel is, ami szerint Görögországba és Törökországba is kell visszavinni illegális bevándorlókat.

Lázár közölte, hogy a májusra elkészülő második határkerítéssel és a jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral „teljes zár valósul meg”. A kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra, a szaktárcák szerint a törvény mindenben megfelel az EU elvárásainak és jogrendszerének.

Lázár felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy Törökország felmondhatja az EU-val kötött migrációs megállapodást, és az „illegális bevándorlók” újra elindulnak a kontinens határai felé. Magyarországnak erre fel kell készülnie az önálló határzárral – mondta Lázár. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország jó viszonyban legyen Törökországgal, az EU-tól pedig elvárható, hogy betartsa a törökökkel kötött megállapodást.

Lázár János kitért arra is, két héten belül elindul a következő nemzeti konzultáció, a kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíti elő.

Beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök délután Rómába utazik, ahol részt vesz az EU-t létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett konferencián. Az uniós tagállamok közös nyilatkozatot terveznek elfogadni, és egy 2017 decemberéig tartó egyeztetési folyamat indul el az EU jövőjéről.

A miniszterelnök keddi salgótarjáni látogatásával kapcsolatban azt mondta: hamarosan véget ér a Modern városok program, a kormányfő legközelebb Győrbe látogat.

Lázár János a tájékoztatón beszámolt a kormányülés aktuális témáiról, döntéseiről is:

  • A nemzeti buszgyártási programról elmondta: 2019-ig a magyar állam és cégei 1869 magyar gyártású autóbuszt vásárolnak, így 3 év alatt – hazai járművekkel, összesen 36 milliárd forintból – érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány.
  • A szintén megtárgyalt acéliparról azt közölte: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a jelenleg kétszereplős hazai acélgyártás – ami kb. 5000 embert foglalkoztat – bővülhessen.
  • A kormány döntött arról, hogy nemcsak átmenetileg költözik a XI. kerületi Karolina útra (a volt ortopédiai klinika helyére) az Országos Sportegészségügyi Intézet, hanem hosszú távon is ott működik majd.
  • A budapesti olimpiai pályázat pénzügyi lezárásával kapcsolatban úgy határozott a kabinet, hogy az előkészületekre szánt 19,1 milliárd forintból fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t pedig felszámolják.
  • Döntöttek arról is, hogy béremelés lesz a vízügyi ágazatban. Lázár kérdésre jelezte: a védőnők bérezésének felülvizsgálatára is készek.
  • A kormánydöntéseket ismertetve Lázár János azt is tudatta: a gyerekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszáló népegészségügyi szűrőprogramok (emlő-, méhnyak-, vastag- és végbélszűrések, valamint a keringési rendszer megbetegedéseivel kapcsolatos szűrések) indulnak az idén. Ehhez 20 speciális szűrőbuszt vásárolnak, amiből tízben mammográfiás szűrést végeznek majd.
  • Éger István orvosi kamarai elnöknek a kormányfőhöz címzett levelére úgy reagált: lát lehetőséget arra, hogy a háziorvosoknak folyósított havi többlettámogatás rendszeres legyen.
  • A kormánydöntéseket ismertetve végül azt is elmondta, plusz 18 milliárd forintot biztosítottak az Eger és M3-as autópálya közötti gyorsforgalmi út bővítésére, egy másik döntéssel pedig kiírnak egy 16 milliárd forintos EU-s fejlesztési programot a halászoknak.

A tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítéletre a miniszter úgy reagált: fenntartják, hogy a tao-pénz nem közpénz, a jogi helyzetet tisztázni kell, ezért a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

A Pető-intézet konduktorainak a tárcavezető azt ígérte: heteken belül kijavítják a bérezésükkel kapcsolatos adminisztrációs hibát, ami miatt kevesebb fizetést kapnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.