Agyonlőttek Kijevben egy átállt orosz képviselőt

A nyílt utcán lőtték agyon Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz kommunista párt volt parlamenti képviselőjét, aki tavaly orosz állampolgárságáról lemondva Ukrajnában kért menedéket. Állítása szerint az orosz titkosszolgálatok üldözték, most pedig egy, a 2014-ben elkergetett oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics elleni eljárásban lett volna tanú.

Voronyenkov diszidálása után több interjúban is bírálta Vlagyimir Putyint és Oroszország Ukrajna-politikáját. Ennek ellenére is komoly vihart kavart, hogy ukrán állampolgárságot kaphatott, mert 2014-ben képviselőként még megszavazta az orosz parlamentben a Krím annexióját.

Fotó: AFP

Voronyenkov épp egy másik elmenekült orosz képviselővel, Ilja Ponomarjevvel készült találkozni, amikor agyonlőtték a belvárosi Premier Palace hotel előtt. Ebben a szállóban szokott megszállni a helyi üzleit elit és az Ukrajnába látogató méltóságosok.

Ponomarjev beszámolója szerint Voronyenko testőrének sikerült megsebesítenie a támadót. Szerinte az is egyértelmű, hogy ki állhat a gyilkosság mögött. "Voronyenko nem bűnöző, hanem nyomozó volt, komoly fenyegetést jelentett az orosz hatóságokra" - írta a Facebookon. (Via The Guardian)