Varázslatos interjúban mosdatja Sepp Blattert a Nemzeti Sport

Média
2017 március 24., 08:16
comments 124

Lebilincselő, szinte mesébe illő interjúval jelent meg a pénteki Nemzeti Sport: a FIFA lemondatott elnöke, Sepp Blatter Zürichben adott interjút a kormány kedvenc sportlapjának és annak főszerkesztőjének, a nemzetközi futballberkekben is otthonosan közlekedő Szöllősi Györgynek. 

Blattert, aki 1981 óta a FIFA főtitkára, majd 2002-től elnöke volt, másfél éve mondatták le a szövetség éléről, és jelenleg is nyomozás zajlik ellene sorozatos, hosszú évekre visszanyúló korrupciós ügyei, a katari és oroszországi világbajnoki helyszínek kiválasztását érintő manipulációk, és egész konkrétan 80 millió euró elsikkasztása miatt. Nyolc évre eltiltották a futballt érintő közügyektől. 

Joseph S Blatter FIFA-elnök 2010. december 2-án Zürichben bejelenti, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot.
photo_camera Joseph S Blatter FIFA-elnök, amikor bejelentette, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot (Laurence Griffiths/Getty Images)

A foci nagy világában a szurkolók kevés dologban értenek egyet, de hogy Blatter minden idők egyik legkorruptabb sportvezetője, afelől kevesekben van kétség. Az NS most nekilátott megmászni a megmászhatatlant, és tisztára polírozni a svájci sportvezetőt.   

Blatter nem vonult vissza a futballélettől, "konferenciákon, egyetemeken tart előadásokat, de interjút nemigen ad, csalódott a világban, az NS is csak "szerencséjének és hitelének" köszönheti, hogy mikrofonvégre tudta kapni a nagy mókamestert. Elmeséli azt is, hogy nagyon tetszett neki a róla szóló Közös szenvedély című film (minden idők egyik legnagyobb filmes bukása), és remek döntésnek gondolja, hogy a szövetség dollármilliókkal támogatta a forgatást. 

Az interjú elfogulatlanságáról már az sok mindent elárul, hogy a főszerkesztő egy közösen sörözős képet is fontosnak gondolt beilleszteni a hasábok közé, de a sorok között ennél is csillogóbb kincsek rejtőznek. A legizgalmasabb részek azok, amikor a Sport lehetőséget ad Blatternek, hogy tisztára játssza, és egy kicsit sajnáltassa is magát. 

1. Sajnáltatás

A legtöbb nemzeti futballvezető és a FIFA vezetőségi tagjai mind barátai voltak, közeli, jó viszonyt ápolt mindenkivel, végtelen hosszúságú sorban gratuláltak önnek a 2015-ös újraválasztása alkalmával. Miként viselkedtek önnel a felfüggesztés után? 

Azok, akik valóban jó barátok voltak, még mindig azok, de kevesen vannak, nagyon kevesen. 

Hogyan tolerálták a közeli barátok és a családtagok az elleni világméretű kampányt?

Szomorúak voltak. A lányomat nálam is jobban megviselte. Egy kis faluban lakik a családjával, ahol az emberek negatív véleménye különösen bántó tud lenni. Mára azért javult a helyzet. 

Mondhatjuk, hogy a FIFA olyan volt önnek, mint a családja?

Nem, a család az a család, mással nem pótolható. De az igaz, hogy a FIFA miatt nem jutott elég idő a családomra (...) hiszen teljes erőbedobással koncentráltam a munkára.

A FIFA-nál mindenkivel személyes volt a viszonya: mi volt a filozófiája?

Bizalom és emberség (...)

Elég sokan voltak, de ki volt a Blatter-éra legjobb FIFA-főtitkára? 

Sepp Blatter...

2. Mosakodás

Az interjú legjobb része, amikor Szöllősi konkrétan rátér arra a 2015 májusi FIFA-kongresszusra, ami előtt a hatóságok letartóztattak futballvezetőket csalás, zsarolás és pénzmosás miatt. Blatter elmondja, hogy a megbuktatása mögött valójában egy összeesküvés húzódott, miután "az angolok és az amerikaiak nem tudtak emelt fővel veszíteni; az angolok szerették volna megkapni a 2018-as, az amerikaiak a 2022-es rendezési jogokat", ehelyett Oroszország és Katar lett befutó. 

Szöllősi megjegyzi, érdekes, hogy míg korábban ezért is támadták Blattert, manapság már nem esik szó a döntés megváltoztatásáról, Blatter pedig elárulja, volt egy háttéralku az amerikaiakkal, hogy övék lehet 2022-de, a franciák - Nicolas Sarkozy és Michel Platini - közbeléptek, a franciák Katar mellé álltak, és ezzel eldőlt. Ha ők másként döntenek, minden másként alakul.

- És akkor talán még ma is Blatternek hívnák a FIFA elnökét.

- Valószínűleg (...)

Blatter természetesen nem bűnös, csak azért adta vissza a mandátumát, hogy "lenyugodjanak a kedélyek. Szerinte tisztán látszik a dokumentációból, hogy "nincs szó korrupcióról", csak annyi történt, mint amikor egy játékost eltiltanak a focitól. Egyébként is politikai döntés volt, sportpolitikai döntés. 

3. Finálé

Mit szól hozzá, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerint Nobel-békedíjat kellene kapnia?

Hálás vagyok neki, hogy így gondolja, de én inkább a nagybetűs FUTBALLNAK adnék Nobel-díjat azért a kitüntetett szerepért, amelyet ez a sportág a béke, az országok közötti párbeszéd, a fair versengés megteremtésében játszik.

A vizsgálatok, támadások, kihallgatások során mi volt a legfájóbb vagy leginkább megalázó tapasztalat? 

Az, hogy svájci hatóságok is rámszálltak. Ez nagyon megviselt. Hazafi vagyok, katona is voltam (...), szolgáltam hazámat, amelyre sohasem hoznék szégyent. 

Ha újrakezdhetné, mit tenne másként FIFA elnökként?

Semmit. Talán óvatosabb lennék az emberekkel, nem bíznék meg mindenkiben feltétlenül. (...) ennek a történetnek még nincs vége. Minden tisztázódik, minden világossá válik.

Igaz, hogy gyakorló katolikus? Mit jelent önnek a hit?

Hívő ember vagyok, szigorú, katolikus nevelést kaptam, hiszek Istenben és tiszta a lelkiismeretem. Ezért előbb vagy utóbb győz az igazság.

Ha olvasna még a patyolattiszta Sepp Blatterről, csak tessék.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.