Levelet írtak Orbánnak Strasbourgból, hogy vigyázzon jobban a menekült gyerekekre

migráció
2017 március 24., 11:53
comments 152

Az Európa Tanács gyermekek jogaival foglalkozó, Lanzarote Bizottság nevű szervezetének elnöke levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt, hogy egy hónapon belül vizsgálja felül az újonnan elfogadott migrációs törvényt.

Ez az a törvény, ami alapján minden 14 év feletti menedékkérőt a tranzitzónába zárnak. A módszer az ENSZ menekültügyi szervezete és az Európa Tanács szerint nemzetközi szerződéseket sért, és az Európai Bizottság is vizsgálja, hogy nem megy-e szembe az EU-s joggal.

A mostani levél kifejezetten a 14 és 18 év közti menekültek helyzetével foglalkozik. Az egyik kifogás arról szól, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely ugyan aláírta a gyermekek védelméről szóló lanzarotei egyezményt, viszont nem tartja be azt a pontot, hogy vitás esetben kiskorúnak tekintenek minden menekültet, amíg a kormeghatározásuk le nem zárul.

Azt is meg kellene változtatni, hogy az új magyar törvény szerint a 14 és 18 év közötti, egyedül érkező menedékkérőket is a tranzitzónába zárják, együtt a felnőttekkel. Holott a nemzetközi egyezmény szerint őket fokozott védelem és kinevezett felügyelő illetné meg.

Külön aggódik a szervezet elnöke, hogy így a kiskorúak szexuális kizsákmányolás áldozatai lehetnek a zónában, mert a  felnőttekkel összezsúfolva kiemelten kiszolgáltatottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.