Presser Gábor peren kívül állapodott meg Kanye Westtel

Kanye West és Kim Kardashian. Fotó: REUTERS/Charles Platiau

"Nagyon örülök, hogy vége van" - közölte az MTI-vel Presser Gábor pénteken, miután peren kívül megállapodott az amerikai popikonnal, Kanye Westtel, akit 2,5 millió dollárra perelt be, amiért engedély nélkül használt fel dallamokat a Gyöngyhajú lány című slágerből. A hírről csütörtökön elsőként a Page Six számolt be

A dal, aminek szövegét Adamis Anna írta, eredetileg Presser 1969-es (Omegának írt) szerzeménye, és West 2013-ban megjelent Yeezus albumán, a New Slaves című dal utolsó perceiben csendül fel, Kóbor János szövegének részleteivel együtt. A Yeezus 500 ezer példányban ment el, 35 millió dollárt termelve a producereknek. 

Presser elmondta az MTI-nek azt is, hogy zárt megállapodás született, így arról nem nyilatkozhat, úgyhogy azt sem tudhatjuk, mennyit fizetett a világ jelenleg legértékesebb férfi előadójaként számon tartott kaliforniai sztár az LGT frontemberének és társának. Tavaly Presser és Adamis 2,5 millió dollárra, jelen árfolyam szerint nagyjából 717 millió forintra perelte be Westet.  

Az amerikai énekes arra hivatkozott, hogy ő engedély birtokában használta fel a dalt, a magyar fél viszont nehezményezte, hogy West ügyvédjei csak 24 órát adtak a szerzőpárosnak, hogy engedélyezzék a felhasználást. Később küldtek egy 10 ezer dolláros csekket is, de Presserék ezt nem használták, így nem is jött létre megállapodás.

A Gyöngyhajú lányt láthatóan szeretik a külföldi előadók: 1995-ben a Scorpions az egész dalt feldolgozta White Dove című számában.