Pécsnek a többinél nagyobb, 108 milliós csodazongorát ad az állam

ZENE
2017 március 25., 17:11
comments 68

A nagyobbik típusú, csaknem 108 millió forintos Bogányi-zongorával gazdagodik a pécsi Kodály Központ – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Zsolt fideszes polgármester egy pécsi sajtótájékoztatón. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter keddi bejelentését felidézve Hoppál Péter elmondta, hogy 7 magyar és 3 külföldi intézményben helyezik el azt a 10 Bogányi-zongorát, amit a magyar állam korábban megvásárolt.

Hoppál elmondta, hogy a különleges hangszerből két típus készül: Pécsre a nagyobbik, 292 cm hosszúságú, az eddig legyártott példányokhoz képest 30 cm-rel megnövelt rezgésfelületű, nagy hangversenyzongora kerül.

A gyárból októberben kikerülő hangszert várhatóan novemberben üzemelik be a Kodály Központban – mondta Hoppál, aki szerint a kormányzat kiemelt értékként tekint Pécs kulturális örökségére. Az államtitkár szerint a „Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme” minősítéssel rendelkező Kodály Központ többek között márkájával, külföldi elismertségével érdemelte ki a Bogányi-zongorát.

Páva Zsolt azt mondta, hogy e speciális magyar zongora mindenképpen helyet követel magának a Kodály Központban, aminek „elképesztő közönségsikerét”, sorozatos telt házas produkcióit említve a polgármester felidézte, hogy a városban a Bogányi-zongoráért indult közadakozással 2,3 millió forint gyűlt össze.

Ez a zongora árának több mint 2 százaléka!

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond  a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Hoppál Péter azt mondta, a pécsiek adományozása lesz a fedezet a gyárból, a különleges, rezgéscsillapított és magasabb biztosítás követelményeinek megfelelő szállításra, biztosításra, a koncertközpontba érkező hangszer helyszíni installációjára, hangolására.

A Bogányi-zongora 10 éves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn, funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.