Titokban, túszként toloncolták volna vissza Törökországba Erdogan esküdt ellenségét

2017 március 25., szombat 13:26
59

Egy volt CIA-ügynök, James Woolsey állítása szerint Michael Flynn, Trump gyanús orosz kapcsolatai miatt lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója és a török miniszterek azt tervezgették, hogy túszul ejtik és visszatoloncolják Törökországba Erdogan főellenségét, Fethullah Gülen hitszónokot. Gülen Törökországból emigrált Amerikába politikai okok miatt, ő volt az, akit Erdogan azzal vádolt meg nyíltan, hogy a tavaly nyári puccskísérlet mögött áll.

Fethullah Gülen. Fotó: AFP /ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI Fotó: SELAHATTIN SEVI

James Woolsey a Wall Street Journalnak beszélt részletesen az ülésről.

Woolsey szeptember 19-én egy new york-i helyszínen olyan ülésen vett részt, ahol Michael Flynn és török miniszterek arról folytattak beszélgetést, hogyan kellene megszabadulni Gülentől és áthelyezni Törökországba úgy, hogy kikerülnék a kiadatási procedúrát.

Woolsey szerint a beszélgetésben több török miniszter is részt vett, köztük Recep Tayyip Erdogan veje és a török külügyminiszter is. 

Woolsey szerint végül arra jutottak, hogy túszul kéne ejteni és úgy visszavinni Törökországba. A beszélgetés során nem volt szó olyan konkrétumokról, hogy Gülent konkrétan az otthonából hurcolnák el, de Woolsey azt mondta, ennyire konkretizálódik a helyzet, biztosan felszólalt volna az ülésen és figyelmeztette volna a jelenlévőkre, hogy amiről beszélnek, az illegális. Az ülés után jelezte egyes résztvevőknek, hogy a túszul ejtés nem lenne jó ötlet és törvényekbe ütközne, illetve Joe Biden alelnöknek is szólt egy közös ismerősükön keresztül a dologról. 

A közös ismerős megerősítette, hogy átadta az üzenetet Bidennek, Biden szóvivője nem kívánt nyilatkozni. 

Michael Flynn tábornok a Trump-torony liftjében 2017. január 4-én, egy héttel azután, hogy telefonon beszélt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Flynn szóvivője, Price Floyd szerint Flynn biztosan nem vett részt semmilyen illegális cselszövésben. Azt mondta, valóban részt vett egy ilyen ülésen, ahol felmerülhetett Gülen neve, de egy egészen másik kontextusban. 

A török nagykövetség írásban rögzítette, hogy török tisztviselők valóban találkoztak Michael Flynnel akkoriban, de arról nem nyilatkoztak, milyen ügyben. Flynn azt állítja, az ülést azért szervezték, hogy "dűlőre jussanak Törökoszág politikai helyzetével kapcsolatban".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt