Hinduk és muszlimok verekedtek össze Indiában

2017 március 26., vasárnap 8:02

Egy ember meghalt, miután az indiai Gudzsarát államban (Narendra Modi miniszterelnök otthonában) verekedés tört ki muszlim és hindu lakosok között. A Vadavali nevű faluban szombaton kezdődtek zavargások, miután helyi hindu gyerekek arról panaszkodtak, hogy az iskolában szemétkednek velük a muszlimok. Erre összegyűlt egy kb. ötezres tömeg, és rátámadtak a település muszlim negyedére, ahol autókat és házakat gyújtottak fel.

A muszlimok köveket dobáltak vissza, a rendőrök csak könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel tudták feloszlatni a tömeget.

A zavargásokban egy ember meghalt, 14 ember pedig súlyosan megsérült.

Gudzsarát államban messze nem ez az első hasonló eset, a Pakisztánnal határos szövetségi államban ugyanis különösen rossz a muszlim és a hindu lakosság közötti viszony. Legutóbb 2002-ben törtek ki komoly zavargások, akkor kb. 1000 ember halt meg, többségükben muszlimok.

Modi abban az időben Gudzsarát állam főminisztere volt, és többen is azzal vádolták, hogy részt vett a muszlimok elleni vallási erőszak eltussolásában. Ezt ő tagadta, a 2002-es események vizsgálatára létrehozott bizottság pedig nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy vádat lehessen emelni a miniszterelnök ellen. (Reuters)