Történelmi emlékhely meggyalázása miatt vádat emeltek a magukat meztelenül az auschwitzi haláltábor kapujához láncolók ellen

2017 március 27., hétfő 6:31
45

Történelmi emlékhely meggyalázása címén vádat emeltek Lengyelországban 11 ember ellen, aki meztelenül az egykori auschwitzi haláltábor kapujához láncolta magát pénteken. A furcsa demonstráció résztvevői péntek délután 2 órakor előbb leöltek egy birkát, majd meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat, állításuk szerint háborúellenes tiltakozásként. (Néhány híradás szerint a dolognak köze lehetett az ukrajnai konfliktushoz.)

A résztvevőket pénzbírsággal, sőt akár börtönbüntetéssel is sújthatják az emlékhely meggyalázása miatt. Az oswiecimi ügyészség szerint a hatóságok nem tudták semmiféle politikai szervezethez kötni a hat lengyel, négy fehérorosz és egy német személyből álló csoportot. Az akció idején az Auschwitz Múzeum hívta ki a rendőrséget, ami előállította a résztvevőket. A múzeum elítélte az áldozatok emlékét sértő demonstrációt, és bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt