Történelmi emlékhely meggyalázása miatt vádat emeltek a magukat meztelenül az auschwitzi haláltábor kapujához láncolók ellen

külföld
2017 március 27., 06:31
comments 45

Történelmi emlékhely meggyalázása címén vádat emeltek Lengyelországban 11 ember ellen, aki meztelenül az egykori auschwitzi haláltábor kapujához láncolta magát pénteken. A furcsa demonstráció résztvevői péntek délután 2 órakor előbb leöltek egy birkát, majd meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat, állításuk szerint háborúellenes tiltakozásként. (Néhány híradás szerint a dolognak köze lehetett az ukrajnai konfliktushoz.)

link Forrás

A résztvevőket pénzbírsággal, sőt akár börtönbüntetéssel is sújthatják az emlékhely meggyalázása miatt. Az oswiecimi ügyészség szerint a hatóságok nem tudták semmiféle politikai szervezethez kötni a hat lengyel, négy fehérorosz és egy német személyből álló csoportot. Az akció idején az Auschwitz Múzeum hívta ki a rendőrséget, ami előállította a résztvevőket. A múzeum elítélte az áldozatok emlékét sértő demonstrációt, és bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.