Bob Dylan mégis átveszi az irodalmi Nobel-díját

KULTÚRA
2017 március 29., 12:13

Elég nagy meglepetésre még október közepén ítélték oda az irodalmi Nobelt Bob Dylannek, amire a zenész sokáig egyáltalán nem reagált, a Svéd Akadémia személyesen nem is tudta elérni. A hallgatás miatt az akadémia egyik tagja arrogánsnak is nevezte. Amikor két hét után a zenész reagált, azt mondta, hogy meglepetésében nem tudott megszólalni. 

Nemsokkal ezután Dylan interjút is adott a Telegraphnak, amiben elmondta, hogy mindenképp ott lesz az átadási ceremónián, ha lehetséges, és hogy még mindig el se hiszi a hírt, csodálatosnak és elképesztőnek nevezve azt.  

Aztán a Nobel-gálán más elfoglaltságára hivatkozva mégsem jelent meg, az Egyesült Államok svédországi nagykövete útján köszönte meg a rangos elismerést.

Ha már Svédországban van, Dylan európai turnéjának első állomása Stockholmban lesz a hétvégén, végül személyesen átveszi a díjat - jelentette be szerdán Sara Danius, a díjat odaítélő Svéd Akadémia állandó titkára. A ceremóniát szűk és zárt körben, a sajtó kizárásával tartják Dylan kérésére.

De ezzel még nincs vége, mert Sara Danius szerint Dylan ez alkalommal sem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédet. Az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását.

Ilyen legutóbb 2013-ban fordult elő, amikor Alice Munro 82 éves kanadai író törékeny egészségi állapotára tekintettel nem vállalta az atlanti átkelést.

A Nobel-díj előírásai szerint aki nem veszi át díját december 10-én Stockholmban, annak hat hónapon belül kell megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában, nem feltétlenül a svéd fővárosban.  

Dylan, aki az első zenész, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat, a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.