Megszüntették az eljárást a pedofilgyanúba keveredett baranyai pappal szemben

Megszüntette a rendőrség szerdán a Pécsi Egyházmegye egyik papjával szemben, kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást - erősítette meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK) a hvg.hu értesülését az MTI-nek.

Az ügyről Udvardy György pécsi megyés püspök múlt hétfőn kiadott közleményében azt írta: az egyházmegye papja „súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját”.

„Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és (...) minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem” - tette hozzá akkor a főpásztor. 

Korábban közölte azt is, hogy a pap bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént. Udvardy György a gyanú tárgyát képező cselekmény részleteit nem ismertető korábbi közleményében arról is beszámolt, hogy tájékoztatták azoknak az intézményeknek a vezetőit, ahol a pap tanított.

A BMRFK azonban a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást szerdán megszüntette.

„A nyomozásban beszerzett tanúvallomások szerint a férfi cselekedetével az akkor még kiskorúak testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését nem veszélyeztette. A nyomozás során más bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem merült fel.” (MTI)