10 milliárdos, aki elpusztíthatja a világot

TECH
2017 március 30., 08:40
comments 99

A hidegháború és a két szuperhatalom idejében attól lehetett rettegni, hogy Moszkvában vagy Washingtonban valakinek megremeg a keze, rátenyerel a piros gombra, és valamennyien elpusztulunk az atomholokausztban. Régi, szép idők…

Amióta a világpolitikai helyzet bonyolódott, az innovációs kedv pedig az atombombánál is pusztítóbb újdonságokat adott az emberiség kezébe, a világvége-szcenáriók tárháza is sokkal színesebb lett. Az amerikai és az orosz elnök még mindig el tudná pusztítani a Föld teljes élővilágát, de ma már nem ők az egyetlenek, akik képesek lennének erre a mutatványra. És nem arról van szó, hogy hirtelen a világ közel 200 országának vezetője is tömegpusztító fegyverek garmadájára tett szert.

Hanem arról, hogy ma már nem csak politikai vezetők kezében összpontosul akkora hatalom, amivel akár pusztítani is lehet. Egy rakás multinacionális cég van a világban, amelyik nemcsak gazdagabb, de minden szempontból erősebb is, mint Vanuatu, Togo vagy Magyarország. Ezek a nagyvállalalatok ugyan - hivatalosan - nem rendelkeznek saját fegyveres erőkkel, de kétség sem fér ahhoz, hogy akaratuknak csak a világ néhány valóban gazdag országa tud ellenállni.

Na és ki irányítja ezeket a hatalmas cégeket? Hát persze, hogy a milliárdosok! Ezek a velejükig romlott emberek, akik a saját gyereküket is szívesen felfalnák egy újabb dollármillióért, idegen csecsemőket pedig ingyen is szívesen megesznek. Nem csoda, hogy az utóbbi években felvázolt lehetséges apokalipszisoknak nem is többé-kevésbé demokratikusan megválasztott politikai vezetők a főszereplői, hanem ezek a dúsgazdag emberek, akik pókként szövögetik a háttérhatalom hálóját.

Hogy pontosan melyik milliárdos teszi fel sokmilliárd éves bolygónk végére a pontot, abban nem mindenki ért egyet. De hogy valamelyik, abban baloldali és jobboldali, konzervatív és liberális, technofil és technofób rettegők mindannyian egyetértenek. És rájuk tippelnek:

1. Travis Kalanick

picture alliance / Robert Schlesinger
photo_camera picture alliance / Robert Schlesinger

Nem ő a legismertebb név a listán, viszont ő azok között van, akik fel is vállalják, hogy a rombolás a céljuk. Az amerikai Szilícium-völgyben kétségtelenül születnek az emberiség javát szolgáló újítások is, viszont sikerült kitermelni azt a techmilliárdos seggfejréteget is, akik egy közepesen jó, viszont nagyon jövedelmező újítás után úgy érzik, hogy ez feljogosítja őket a törvényen kívüli életre. Vagy egyenesen új törvények alkotására. Ennek a szerencsére elég szűk társadalmi osztálynak pedig emblematikus alakja Travis Kalanick, az Uber alapító-vezérigazgatója, aki 6,3 milliárdos vagyon birtokában úgy érzi, hogy neki mindent szabad.

Akárcsak a sharing economy többi haszonlesője, Kalanick is úgy gondolja, hogy a híres kreatív rombolás nem úgy történik, hogy a kreativitás ereje lebontja a korlátokat, hanem hogy a szabadon szárnyaláshoz először is önhatalmúan el kell bontani minden közösen emelt kerítést. Adótörvények? KRESZ? Ki nem szarja le? A Kalanick-félék útját ráadásul mindig profi PR-csapat egyengeti, amelynél ügyesebben senki sem tudja elhitetni például a budapestiekkel, hogy a közutálatnak örvendő taxisok uralma alól majd egy ilyen nagyszájú szilíciumnyikhaj fogja őket felszabadítani. Mi lehetne veszélyesebb egy hamis megváltónál? Hát az olyan hamis megváltó, akit még szexuális zaklatás tolerálásával is vádolnak, mint a legrosszabb szektavezéreket.

2. és 3. Charles és David Koch

Paul Zimmerman/WireImage
photo_camera Paul Zimmerman/WireImage

Most, hogy nem a kedvenc republikánusuk ül a Fehér Házban, könnyű róluk megfeledkezni. Pedig a két Koch-testvér, akik külön-külön a világ nyolcadik és kilencedik leggazdagabb emberei, közös 96 milliárd dollárjukkal simán verik a leggazdagabb Bill Gatest is. Ez annyi pénz, amennyitől még e lista tagjainak nagy része is megijedne. Charles és David pedig soha nem sajnálták a pénzt, ha a világ kedvükre alakításáról volt szó: az utóbbi 30 évben nem volt milliárdos, aki olyan hatással lett volna az amerikai-, és így tulajdonképpen a világpolitikára, mint a két Koch.

Kochék politikafilozófiájának egyetlen pozitívuma, hogy legalább őszinte: az a jó politika, ami jó az apjuktól megörökölt gigacégnek, a Koch Industriesnak. Ezt az egyszerű elvet a nagyon gazdag emberek kedvenc ideológiájába, a libertarianizmusba igyekeznek csomagolni, minél kisebb államot és minél nagyobb egyéni szabadságot követelve, teljesen figyelmetlenül hagyva, hogy egy globalizált világban néhány milliárd dollár haszonért bizony rá kell lépni valakinek a lábára. Mivel a Koch Industries profitja csökkenne, ha az amerikai kormány komolyan tenne valamit a globális felmelegedés ellen, a két testvér minden tudományos tény ellenére is köti az ebet a karóhoz: globális felmelegedés nincs, ezért nincs is szükség mindenféle környezetvédelmi szabályozással bármit is tenni ellene. Ennek csak jó vége lehet!

4. Robert Mercer

Listánk valamennyi szereplője közül ő a legrejtélyesebb, és rá illene leginkább egy James Bond-film főgonoszának szerepe, akinek feltett szándéka elpusztítani mindent, ami kedves a világ jámbor, békeszerető népeinek. Mercer, akiről alig vannak képek az interneten, és akiről pontosan azt sem tudni, hogy mennyi pénze van, a 2016-os amerikai választási kampányban lett először igazán ismert, mint Donald Trump elnöki ambícióinak legnagyvonalúbb támogatója. Akkor még csak egynek tűnt a hóbortos, ám gazdag emberek közül, akik unalmukban olyan hülyeségekre költik a pénzt, mint a hisztériakeltésben élenjáró Breitbart álhíroldal. Aztán Trump győzelme után a világ jól megnézte magának Robert „Bob” Mercert, és amit látott, az elég keveseknek tetszett.

Az amerikai választás óta eltelt lassan fél évben Trump környezetének valamennyi tagjáról tucatnyi cikk született, és ezek alapján még a főideológusnak tartott Steve Bannon sem tűnik olyan szörnyű alaknak, mint Mercer. Akiről többek közt olyan kellemetlen dolgokat sikerült előbányászni, mint hogy szerinte Amerikában már nincsenek fehér rasszisták, csak feketék, viszont a jogegyenlőséget biztosító 1964-es amerikai polgárjogi törvény nagy hiba volt. Mindennek tetejébe pedig Mercer az egyik legfontosabb befektető a Cambridge Analytica nevű cégben, amire az utóbbi hónapokban minden bűnt rákentek a Brexittől Trump megválasztásáig. Nem mindenki ért ezzel egyet, de a hívők szerint a Cambridge Analytica a marketing, az informatika és a pszichológia kombinációjával minden idők legpusztítóbb agymosó gépezetét alkotta meg, amivel mostantól az emberiséget rabigába, Robert Mercer rabigájába lehet hajtani. De csak addig, ameddig nem lehet helyettük mindent gépekkel elvégeztetni.

5. Rupert Murdoch

AFP/POOL/LIONEL BONAVENTURE
photo_camera AFP/POOL/LIONEL BONAVENTURE

Talán a legrégebbi motoros a listán, az ember, aki sokak szemében maga a sátán. Murdoch vagyona alapján csak a világ 100 leggazdagabb embere közé fér be, de médiabirodalmának köszönhetően a legbefolyásosabbak között a Top 10-ben lehet. A 86. születésnapja után is megállíthatatlanul daráló milliárdosnál olyan apróságok, mint hogy médiabirodalmának teljes egészét a globális felmelegedés elleni hazudozás szolgálatába állította, említést sem érdemelnek legfelháborítóbb bűnei listáján.

Murdoch soha, semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy rendelkezne úgynevezett lelkiismerettel. Az amerikai társadalom teljes polarizálása, a republikánus párt elmebeteg szárnyának felemelkedése, és így végül Donald Trump megválasztása is az ő Fox Newsának köszönhető, úgyhogy ha a hidegháborús félelem szerint mégis a nagyhatalmak atomháborújában pusztulna el a világ, azt majd nyugodtan írjuk Murdoch számlájára. Egy olyan emberről beszélünk, akinek az egyik lapjánál olyan volt a vállalati kultúra, hogy simán feltörték egy meggyilkolt kislány anyjának a telefonját, mert érdekes híreket reméltek belőle - neki aztán tényleg semmit nem jelentene az emberi faj komplett kiirtása.

6. Vlagyimir Putyin

photo_camera AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK

Szerepelhetne itt valamelyik dúsgazdag orosz oligarcha is, de az nem lenne igazságos mindannyiuk főnökével szemben, aki a legszerényebb becslések szerint is dollártízmilliárdokat tudhat a zsebében. Vlagyimir Putyin az utóbbi néhány évben olyan mitikus napkeleti szörnnyé nőtte ki magát, aki egyesíti magában Sztálin, Rettegett Iván és Timur Lenk valamennyi rossz tulajdonságát. Egyik kezével a Baltikumot rohanja le, a másikkal Ukrajnát, a harmadikkal menekültáradatot zúdít a destabilizálandó Európára, a negyedikkel utánaküld egy dezinformációs hadjáratot, az ötödikkel felbérel két kurvát, hogy pisálják le Donald Trumpot, a hatodikkal pedig meghackeli az amerikai elnökválasztást. A hetedik keze kisujjával pedig tönkreteszi Magyarországot.

Az, hogy Putyin nagyon gonosz ember, aki bármikor megöleti az ellenfeleit, nem kérdés. És akkor még elő sem vettük az olyan kényelmetlen ügyeket, mint a híres moszkvai lakóházrobbantás. Ráadásul Putyin abban a nehéz helyzetben van, mint az összes tolvaj diktatúra vezetője: muszáj folyamatos feszkózással szórakoztatnia a népet, hogy senki ne tegyen fel kényelmetlen kérdéseket a lopással kapcsolatban. Na és mi van, ha a világ két nagy atomhatalma közül az egyiknek a vezetője egyszer elszámítja magát, és túl nagy showműsorba kezd? Mind meghalunk, az van

7. Soros György

Wiktor Dabkowski / NurPhoto
photo_camera Wiktor Dabkowski / NurPhoto

Nem hiszel Putyin világhódító terveiben? Akkor neked találták ki Soros Györgyöt! A gonosz spekuláns milliomos, aki a szabadság köpönyege alatt több millió muszlim férfit szöktet be Európába, hogy aztán ezek fegyvert fogva lemészárolják illetve megerőszakolják az őslakosokat, örökre kiirtva az Öreg Kontinensről a keresztény civilizációt. Ha Soroson múlik, hamarosan nemcsak Moszul és Rakka, hanem Róma és Washington lesznek az egész világot a középkorba visszavezető globális kalifátus székhelyei.

A kelet-európai származású Soros természetesen külön figyelmet fordít Kelet-Európa elpusztítására, hogy ha esetleg nem jönnek be a számításai a globális holokauszttal kapcsolatban, legalább a világ ezt a kis szegletét lakhatatlánná tegye, de évszázadokra, Ezért tesz meg mindent, hogy civileknek álcázott fizetett provokátorokkal destabilizáljon legitimen megválasztott kormányokat Macedóniától Magyarországig, idegen érdekeket és idegen értékeket rátukmálva szuverén népekre. Ennek csak rossz vége lehet!

8. Peter Thiel

Az ember, aki csak azért az utóbbi évtized egyik legnagyobb sebét ejtette az amerikai sajtószabadságon, mert egy kis blogocska kiteregette a nemi életét, mire lenne képes, ha valaki tényleg valami csúnyaságot követ el vele szemben? Peter Thiel vagyonát ugyan csak 2,7 milliárd dollárra becsülik, ami ezen a listán aprópénznek számít, cserébe viszont ő egyszemélyben egyesíti a Koch-testvérek libertarianizmusnak álcázott önzését Travis Kalanick szilíciumvölgyi elviselhetetlenségével és mindentjobbantudok-attitűdjével.

Thiel nemcsak ezért különösen veszélyes alak, hanem mert egyfelől nyilvánvalóan megdöbbentően okos ember, másfelől az emberiséget érezhetően csak a korszerű, sikeres üzletmenet akadályának tekinti, miközben olyanokat mond, hogy „a demokráciát nem lehet összeegyeztetni a szabadsággal”. Ha nem tudod elképzelni, ahogy Thiel egy hatalmas hidraulikus préssel ezresével lapítja tüzelőanyaggá az emberiség feleslegessé vált részét, miközben a háttérben Kraftwerk szól, pont annyi érzéked van az élet szépségéhez, mint neki.

9. Donald Trump

Fotó: AFP/Michael Reynolds/Consolidated News Photos/Michael Reynolds
photo_camera Fotó: AFP/Michael Reynolds/Consolidated News Photos/Michael Reynolds

Azért annyira nincs vége a hidegháborúnak, hogy az amerikai elnök ne tudja elpusztítani a világot. Ott van az a sok fegyver a keze ügyében, ráadásul az amerikai elnöknek az összes többi milliárdos rágja a fülét, hogy elérje a céljait. Erről a listáról például mindenki. Még Soros György is, a maga módján. Donald Trump vagyonáról nagyon eltérő becslések vannak, de fogadjuk el, hogy tényleg van 3,5 milliárd dollárja, ami ugyan jóval kevesebb, mint atomkollégájáé, Vlagyimir Putyiné, de bőven elég ahhoz, hogy itt lehessen ezen a listán.

Ahogy az előzőekben kiderült, nagyon okos emberek is képesek lehetnek elpusztítani a világot, de ez nem jelenti azt, hogy a csekély értelmi képességű, elég súlyos személyiségzavarokkal küzdő Trump ne lenne képes a feladatra. Igazi amerikai ikonként végezhetné úgy, mint Elvis, teljesen agyatlanul és elhízva, a klotyó csempéjén, holtában ráborulva az emberiséget elpusztító atomháborút elindító nagy, piros gombra.

10. Mark Zuckerberg

Rodrigo BUENDIA / AFP
photo_camera Rodrigo BUENDIA / AFP

Hogy is maradhatott volna ki a világ hatodik, ennek a listának pedig a leggazdagabb embere? Hát nem úgy a legegyszerűbb pontot tenni az emberi faj végére, hogy először is minden egyes egyedét összekapcsoljuk egy olyan pókhálóba, aminek mi magunk ülünk a közepén? Amit Mark Zuckerberg alig néhány év alatt létrehozott a Facebookkal, az tényleg csak a legsötétebb fantázájú scifi-szerzők könyveiben bukkant fel: a mindent behálózó központi agy, amely kábítószerként vonzza és soha többé nem ereszti áldozatait.

Sülhet ebből ki bármi jó? Kizárt. A legrémisztőbb eshetőség, hogy Zuckerbergnek az emberiség kipusztításához lehet, hogy nem is kellene hagyományos fegyvereket bevetnie. Mi van, ha a Facebook ravasz algoritmusa egyszer eljut odáig, hogy az élő emberi akarat már képtelen lesz megtörni az uralmát, és egyszerűen éhenhalunk, miközben a külvilág összes többi ingerét kizárva pörgetjük lefelé végtelenül az üzenőfalat? Hátha még előtte visszatér a békés és könnyen értelmezhető hidegháború, vagy nekünk tényleg végünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.