Rossz a kérdés, a Momentum ezért nem támogatja a ligetes népszavazást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eleve hibás a megközelítés, rossz maga a kérdés - magyarázta a Momentum a HVG kérdésére, hogy miért nem támogatják azt a népszavazási aláírásgyűjtést, ami azután indulhat be, hogy a Fővárosi Választási Bizottság zöld uttat adott a terézvárosi LMP-képviselő, Moldován László kérdésének, ami így hangzik:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?"

A Momentumnak két problémája van a kérdéssel. 

1.) Úgy gondolják, hogy a zöldfelület fogalmának homályos jogi befiníciója miatt a kérdésbe könnyen bele lehet kötni. (Arról a 444 is több cikket írt, hogy micsoda gumifogalom a zöldfelület és ezt a Liget Projekt irányítói hogyan használják ki a propagandájukban.)

2.) Az érvényes Városligeti Építési Szabályzatban a zöldfelület jelenleg hatályos legkisebb mértéke 65 százalék. A mozgalom szerint “A sikeres népszavazás értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek ezt 70 százalékra kéne növelnie. Biztos, hogy nem ezért az 5 százalékos növekedésért harcoltak a Liget Projekt ellenzői”.

A kérdés ennél is több sebből vérzik egyébként, a benne szereplő "Városliget közpark" például jogilag-közigazgatásilag nem létezik. 

A Momentum szerint jobb lett volna egy teljes értékű zöldfelületekről kiírt és a Liget teljes övezetéről szóló népszavazás. 

A HVG állításszerű kérdésére, miszerint nem éri-e majd a cserbenhagyás vádja a Momentumot, miután az LMP korábban besegített az olimpiai aláírásgyűjtésbe, azt válaszolták, hogy

“ügyek és nem pártok mögé kell beállni. Az LMP – nagyon helyesen – a NOlimpia mögé állt be, ami egy többezermilliárdos pazarlást akadályozott meg.”

(via HVG)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.