A reggeli rádiós hírességek befolyásolhatják, hogy nevezzük el a gyerekünket

ÉLET
2017 március 31., 09:49
comments 350

Amikor csütörtökön közzétették, hogy milyen lány- és fiúnevek voltak a legnépszerűbbek a 2016-ban a magyar szülőszobákon, a legnagyobb meglepetést talán az okozta, hogy a pár éve még totál ismeretlen Benett a százas lista első negyedébe, a 22. helyre tudott befutni.

link Forrás

A dolog onnantól már nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy így hívják Sebestyén Balázs első, 2009. októberében született fiát. A keresztnevet a következő évben, 2010.-ben a nagyközönségnek is legalizálták, hogy tavaly már 749 kis Benett ordítson a szülészeti osztályokon.

Az erről szóló cikkben kértem az olvasókat, hogy ha találnak hasonlóan érdekes jelenségeket a névstatisztikák között, küldjék el nekem.

Találtak!

Éva például kistatisztikázta, hogyan tette népszerűvé az addig is bevett, ismert, de jóval kevésbé népszerű Nóra nevet Sebestyén nagy vetélytársa, Bochkor Gábor:

Ez a Sebestyén Balázsos eset megtörtént 10 évvel ezelőtt is egy másik rádiós celebbel, Bochkor Gáborral.

2005-ben 571 Nóra nevű gyermek született (21. helyezett)

2008-ban már majdnem duplája 1030 lányt neveztek így. (5. helyezett)

A változás oka valószinűleg, hogy 2007. áprilisában megszületett Bochkor Gábor lánya, Nóra. És ebben az időszakban még dübörgött a Bumeráng...

Nekem csak azért tünt fel, mert a 10 éves lányomat is Nórának hívják :-)

(még a Bochkor bumm előtt született pár hónappal. Már terhes voltam, amikor a férjem egy nap hazafelé a buszon Ibsen darabjáról olvasott egy cikket, belépett a lakásban és azt mondta: Mi lenne ha a lányunkat Nórának neveznénk? -Hm, tetszik, rendben.)

Vin Diesel miatt lett ennyi Dominik

De van tovább is! Több olvasónk - köztük egy Dominik apja - egybehangzóan azt írta, hogy a nevet a Halálos iramban sorozat miatt adják annyian a gyereküknek. Tomi még csak a sejtését közölte:

Én a Dominik név feltörését a Fast and Furious filmek népszerűségéhez kapcsolnám. Megfigyeléseim szerint a családi értékeket, betyárbecsületet és gyors kocsik imádatát hírdető rosszfiúk (akiknek persze helyén van a szíve), hatalmas népszerűségnek örvenendenek a budapesti lakótelepeken. Amúgy is ki ne szeretne egy kis Vin Dieselt?

De Gábor már komoly háttérkutatások + a saját példája alapján elemezte a helyzetet:

Fiam tavaly született, Dominiknak hívják, de fogalmam sem volt, milyen focistáról volt szó a cikkben, ellenben megvolt a saját motivációm a névadásra, így kíváncsi lettem. Persze "kiváló ballábasunk" is előkerült a Google bugyraiból, de ennél érdekesebb eredményt is találtam. A Dominik név a 2000-es évek során azokon az éveken mutatott kiugró számokat, amikor a Halálos iramban sorozat egy-egy része megjelent a tévében, köszönhetően a főhős Dominic "Dom" Torettonak (Vin Diesel). Ahol ez a tendencia megtörik (felfelé), az az elmúlt 2 év, amikor a franchise (részben talán a második számú főhőst alakító Paul Walker halála miatt) legnézettebb része a mozikba került. Így bár sportolók érdemeit elvitatni nem szép, a Dominik névvel kapcsolatos következtetéssel vitatkoznék. 

A kopasz, izmos médiaférfiak eszerint nagy névadásinspirálók, Fanni ugyanis Berki Krisztiánékat leplezte le:

2013 végén Berki Krisztián és Hódi Pamela szerelmének (!) gyümölcseként megszületett Berki Natasa Zselyke, így a 2010-ben először felbukkanó ősi magyar Zselyke név előfordulása 2014-ben kilőtt, majdnem megötszöröződött és azórta is a 29. helyen áll.  

Jó névadást mindenkinek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.