A Benett a legnépszerűbb magyar fiúnevek közé került: ezért egyszemélyben Sebestyén Balázs a felelős

belföld
2017 március 30., 12:59
comments 287

Ha magyar lány vagy és újszülött, valószínűleg A-ra végződő, kétszótagú nevet kapsz, ha fiú, akkor focistanevet. Sok más mellett ez is kiderül a 2016. legnépszerűbb lány- és fiúneveinek frissen közzétett 100-as toplistájából.

A kétszer százas lista egyértelműen legnagyobb meglepetése a Benett (legálisan adható magyar fiú keresztnévről van szó) remek, 22. helyezése. Az egy dolog, hogy a brit kultúrkörből érkezett, latin-ófrancia eredetű, a normannok által elterjesztett keresztnevet eredeti hazájában két n-nel írják. De hogyan lehet ilyen népszerű egy olyan keresztnév, amiről a magyar lakosság egyik fele garantáltan azt sem tudja, hogy létezik? Hát attól, hogy a másik fele viszont annyit biztosan tud, hogy Sebestyén Balázs egyik fiát így hívják.

Sebestyén Benett idén nyolcéves, a Benett keresztnév - feltehetően az ő hatására - 2010. óta adható bárkinek. legalizálásának első évében kapásból 208 gyereknek adták első és 64-nek a második keresztnévként (ezzel az eredménnyel 2016-ban például az 56. lett volna a listán), most, öt évvel később pedig már 749 apró Benett kapálódzik a kiságyakban.

A lista egyébként jól mutatja, hogy mennyivel többféle keresztnevet adunk manapság, mint korábban. A Kádár-rendszer utolsó évtizedének tendenciái még jól érezhetők az 1985 és 94 közötti időszakot összesítő toplistán. Akkor még a lánynévlista 10. helyéhez - a Renáták futottak be ide - 1218 újszülött kellett, a 2016-os tizedik Lénák 697-en voltak. A fiúknál is markáns a különbség. A nyolcvanas-kilencvenes években még 3429 Tamásnak keresztelt újszülött kellett az első helyhez és a Zsoltok 1908-cal tudtak felkapaszkodni tizediknek. Tavaly ehhez képest 2086 Bence már fölényes győzelmet biztosított és 1255 Milán elég volt a tizedik pozícióhoz.

Hanna királynő és Bence király

A lányoknál 2011. óta a Hanna név a királynő. 2004. és 2006. között történt valami a kismamák és -papák fejében. A Hanna azelőtt közepesen népszerű keresztnév volt a 40-60. hely tájáról. Aztán a kétezres évek elején mocorogni kezdett, hogy a 2004-es 26. helyezés után 2006-ban már a hetedik legnépszerűbb lánynév legyen, és azóta se essen ki a pixisből, sőt egyenesen leuralja a 2010-es éveket.

A nagymamák és dédik korát jellemző klasszikus női keresztneveket a második helyezett Anna képviseli az élbolyban. Amióta demokrácia a demokrácia, az Anna stabil ezüstérmes. Harmadik helyen a Jázminok állnak. Ők talán sosem tudják megismételni a 2009-es Jázmin-extázist: a korábban is elég népszerű név ekkor robbantott, a 2007-es 15. hely után a legnépszerűbb lett, amit még 2010-ben is meg tudott ismételni. A lány top10 további tagjai között stabilan tartja olimpiai pontszerző helyét a klasszikus Zsófia, tovább folytatja a 2005-ös legalizálása óta tartó szédítő emelkedését a már 6. Zoé. A kétezres évek közepén úgy tűnhetett, hogy a Lili lesz az új, női Bence, a név népszerű is maradt, de tavaly "csak" hatodik. Hol van már a lázas-őrült 2006, amikor a legtöbb magyar kislányt Boglárkának keresztelték? Messze, a név már csak a hetedik legnépszerűbb. A lista visszaigazolja azt a népi tapasztalatot, hogy nincs csoport vagy osztály Luca nélkül, a név kirobbantahatlan top 10-essé vált. A 2003-ig marginálisnak számító Emma ma már stabilan népszerű, ő zárja a lányok top 10-ét. 

A fiúneveknél egyszerűen elképesztő, hogy mennyi ideje nem képes senki még csak megszorítani sem a Bencéket. (A jelenség annyira durva, hogy kollégánk, Tamás Bence már 2015-ben megírta a Ne csináljatok több, Bencét, vagyunk elegen! című fontos cikkét.)

Ha a Bencék az aranyfiúk, a Máték az ezüstcsávók, hiszen 2003. óta stabilan ez a második legkedveltebb fiú keresztnév. természetesen 2016.ban is így volt. Elképesztő a stabilitás fiúfronton, hiszen 2006. óta a Levente a harmadik leggyakrabban adott kisfiúnév. A fiúknál jól megfigyelhető a focistanevek népszerűsége. Ilyen a Dominik is, a Dominikok történetének valaha volt legjobb helyezésével, a negyedikkel, amihez innen gratulálunk, lendüljön az a bal! Ki érti viszont, mi a hóhét történik Marcell-fronton az elmúlt bő évtizedben! A név stabilan kikopni látszott 2005 és 2011. között, hiszen minden évben kevesebb kisfiút neveztek el így. Ekkor történt valami, hogy a népszerűsége pont olyan konok egyenletességgel kezdjen nőni egészen az abszolút rekordot jelentő ötödik helyig. Borzasztó szóviccnek hat, sőt az is, mégis igaz, hogy a 6. Dávid igazi állócsillag, de ez igaz a másik ismert zsidóra, a hetedik Ádámra is. 

A 2010-es évek talánya lehetne a Noelek megtöbbszöröződése. Mégsem annyira misztikus a korábban mikroszkopikusnak számító név elterjedése - a francia férfinevek nálunk valamiért sosem hódítottak - , ha számításba vesszük, hogy hívják Sebestyén Balázs kisebbik fiát. Sosem neveztek el ennyi kiscsávót Noelnek, így nekik is ez a legjobb helyezésük eddig. A 9. Dániel az ezredfordulón még a legnépszerűbb volt, de igazából most sem panaszkodhat, hasonlóan a legjobban szereplő focicsapatnévhez, a 10. Milánhoz. 

Külön említést érdemel a valaha volt legjobbját nyújtó, 11. Zalán, illetve a 22. helyig felkapaszkodó Benett.

A teljes lista itt böngészhető, remek táblázatokkal és grafikonokkal, a lényeg, hogy összevissza mindenhová érdemes böködni!

Ha érdekes trendet szúrtál volna ki, írd meg a szilyl kukac 444.hu címre "keresztnevek" subjecttel!

Update: Máris itt az első olvasó-elemző, Fanni, a következő észrevétellel:

2013 végén Berki Krisztián és Hódi Pamela szerelmének (!) gyümölcseként megszületett Berki Natasa Zselyke, így a 2010-ben először felbukkanó ősi magyar Zselyke név előfordulása 2014-ben kilőtt, majdnem megötszöröződött és azórta is a 29. helyen áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.