Az Oktatási Hivatal még vizsgálja, hogy tényleg rendben van-e az összes képzés a CEU-n

politika
2017 március 31., 18:36
comments 147

A CEU pontosította a délutáni közleményét arról, hogy az Oktatási Hivatal szerint mindenben megfelelnek a törvényeknek - mivel az abban bemutatott levelet az Okatási Hivatal egy korábbi engedélyezési üggyel kapcsolatban küldte el az intézménynek, nem pedig általánosan mondta azt, hogy minden rendben van. Ott ugyanis még nem tartanak, mert a működési engedély felülvizsgálata még nem zárult le. 

Maga az Oktatási Hivatal közölte, ők nem adtak ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy az egyetem törvényesen működik.

Arról van szó, hogy az Oktatási Hivatal megállapításai csak a CEU 17 képzésének korábbi engedélyezési ügyére vonatkoznak, nem az egyetem egészére.  

Ezekkel kapcsolatban az Oktatási Hivatal megrősítette, hogy az intézmény akkreditációja rendben van, mivel azt a New York államban területileg illetékes regionális akkreditációs bizottság, a The Middle States Commission on Higher Education is elismerte. Ennek alapján a CEU az Egyesült Államok belső joga szerint elismert felsőoktatási intézmény. 

Ezért ennél a 17 képzésnél a Oktatási Hivatalhoz tartozó Magyar Ekvivalencia és Információs Központ megállapította, hogy képzések és a kiállított oklevelek államilag elismert felsőoktatási fokazatot adó oklevélnek felelnek meg.  

Ugyanakkor a működési engedély felülvizsgálati eljárás a CEU-val kapcsolatban még nem zárult le.

Mivel erre a felsőoktatási törvénynek ugyanazok követelményeire vonatkoznak, a CEU arra számít, hogy a hivatal itt is arra jut, hogy az egyetem mindenben megfelel a jelenlegi jogszabályi előírásoknak. 

Ha a kormány nem áll bele, valójában ez lenne a világ legunalmasabb ügye

Az Oktatási Hivatal által elvégzet vizsgálat, ami alapján a kormánypárti sajtó törvénytelenséggel vádolja az egyetemet, arra jutott, hogy a CEU nem rendelkezik programakkreditációval, de a ugyanebben a jelentésben megjegyzik, hogy a hiánypótlás folyamatban van. 

Megjegyzik azt is, hogy az egyetem elmulasztott adatokat szolgáltatni felsőoktatási információs rendszerbe, de itt is kitűztek egy határidőt, hogy azokat meddig kell pótolni. 

Felvetették azt is, hogy az intézmény nyilvántartásba nem vetetett képzéseket folytat. Ugyanakkor a jelentés is elismeri, hogy  a CEU már benyújtotta a kérelmet a képzések nyilvántartásba vételére, az elbírálása folyamatban van. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.