A CEU a magyar parlamenti képviselőkhöz fordult

oktatás
2017 április 03., 06:02
comments 100

A megtámadott egyetem egy memorandumot nyújtott be az Országgyűlés összes képviselőjének. Mint írták a szövegben, a felsőoktatási törvény tervezett módosítása komoly jogi és alkotmányossági aggályokat vet fel. 

A hatoldalas dokumentumban részletesen bemutatják az egyetem jelenlegi jogi helyzetét, és azt is, hogy a törvény elfogadása hogyan lehetetleníthetné el a CEU működését. 

A memorandum végén azt írják, hogy a CEU súlyát a nemzetközi tudományos életben jól mutatja, hogy az elmúlt napokban több mint 73.000 tudományos szakembertől és magánszemélytől kapott támogató üzenetet, beleértve 17 Nobel-díjast is, továbbá több, mint 1.000 levél és 30.000 petíciót címeztek a kormánytisztviselők számára. 

A CEU fennmaradásáért felszólalók között szerepel a Magyar Tudományos Akadémia, Andrássy Egyetem, a Corvinus Egyetem, számos ELTE Tanszék és Szakkollégium. 

Néhányat ezekből a támogató levelekből a jelen levelünk mellékleteként is csatoltak. Számos nemzetközi tudományos intézmény is a CEU mellett áll: az Osztrák Tudományos Akadémia, a British Academy, a Cambridge University European Societies, a mintegy 70.000 tagok képviselő Canadian Association of University Teachers, a European University Association, a European Association for International Education, az INSEAD, a Max Planck Institute for the History of Science, a Princeton University, az Oxford University, a Regius Professors of History at Oxford and Cambridge, a Wissenschaftskolleg zu Berlin – Institute for Advanced Study, valamint a világ minden tájáról származó, mintegy 25 tagszövetséget képviselő World International Studies Committee, stb. Az egyetem megmaradását a tudományos élet olyan kimagasló személyiségei is támogatják mint az Oxfordi Egyetem Alkancellárja, a Princeton Egyetem Elnöke, vagy California Berkeley Egyetem Kancellárja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.