Áder János részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbanás miatt.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-nek arról számolt be, hogy Áder János azt írta, a tragédia kapcsán az egész magyar nép nevében őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki Vlagyimir Putyinnak és az Oroszországi Föderáció polgárainak. „Szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” – írta az államfő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak. Menczer Tamás sajtófőnök az M1-en elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük 3 magyar diák is, velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy „érthető módon óriási a káosz”, folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy műszaki egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A legfrissebb orosz híradások szerint a robbanásoknak 9 halálos áldozatuk van és többen megsebesültek. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt, tévékamarák előtt azt mondta: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat, több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű bomba okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint pedig a hatóságok hétfőn, a robbanások előtt már többször kutattak gyanús tárgyak után és egy metrómegállót ki is üríttették.  (MTI)