Az orosz főügyészség szóvivője szerint terrortámadás történt

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva:

„Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk.”

Fotó: Szergej Mihajlicsenko / Anadolu Agency / AFP

Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak. Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.

Az Interfax orosz hírügynökségnek egy, az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselő azt mondta:

„A metró kamerái rögzítették a robbanás feltételezett szervezőjét.”

Meg nem erősített jelentések szerint a metrószerelvény egyik kocsijában, egy bőröndben hagytak robbanószerkezetet.

Fotó: STR / AFP

Szakértők időközben hatástalanították a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson talált, fel nem robbant házi készítésű bombát – közölte az orosz terrorellenes bizottság.

Frissítés 18:12

Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel. Ezt Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek: „Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia.” (MTI)