Kamu orosz közvélemény-kutatók miatt kellett kiadni figyelmeztetést Franciaországban

2017 április 3., hétfő 2:40
73

A francia választási bizottság azután jelentette meg figyelmeztetését, hogy orosz állami források egy olyan felmérésről számoltak be, ami szerint a konzervatívok jelöltje, Francois Fillon átvezette a vezetést pár héttel a választások előtt.

Fillon kedves jelöltje a Kremlnek, de valójában Franciaországban egyáltalán nem áll ennyire jól, mivel kiderült, hogy éveken át állami pénzből finanszírozták a feleségének a fizetését valós tevékenység nélkül. Az összes mainstream francia kutatócég jelenleg jóval hátrébb méri Fillont, és elől Emmanuel Macron és Marine Le Pen áll.

Az EU-barát Macron volt amúgy az orosz állami propagandagépezet legfőbb ellensége az elmúlt hónapokban, a Sputnik News februárban már elindította ellene a fake news-ügyosztályt. 

A két jelölt között a legélesebb különbség oroszkérdésben, hogy Macron hevesen támogatja az Oroszországra kivetett szankciókat Ukrajna egy részének elfoglalásáért cserébe, míg Fillon szerint ezek hatástalanok, és csak hidegháborús klímát eredményeznek. 

A Sputnik március 29-én írta meg, hogy Fillon visszatért a közvélemény-kutatások élére. Egy moszkvai iroda, a Brand Analytics méréseire hivatkoztak. Ami pedig állítólag online, a francia közösségi oldalakat figyelve jutott erre az eredményre. 

A francia választási bizottság viszont nem volt mindezzel túl elégedett, azt írták közleményükben, hogy ez a mérés nem felel meg a francia szabályoknak, ezért az eredményt nem lehetne közvélemény-kutatásként interpretálni. (Guardian/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt