Már 14 halottja van a szentpétervári merényletnek

Terrorizmus
2017 április 03., 21:02
comments 36

A szentpétervári metróban hétfőn történt robbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el – jelentette az Interfax orosz hírügynökség a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök virágokat visz a szentpétervári metró áldozatainak emlékére (Fotó: Alekszej Danichev / Szputnyik / AFP)
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök virágokat visz a szentpétervári metró áldozatainak emlékére (Fotó: Alekszej Danichev / Szputnyik / AFP)

„Az egyik verzió szerint a robbanószerkezetet a szentpétervári metróban egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. Előzetes információk szerint egy 23 éves, Közép-Ázsiából származó férfi volt” – mondta az illetékes, aki szerint a férfi kapcsolatban állt Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal, és feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba.

A forrás szerint a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak DNS-szakértői vizsgálatot követően lehet tenni.

Elmondása szerint az a fekete ruhás férfi, akit a metró biztonsági kamerájának felvételei rögzítettek, és akit korábban a nap folyamán a támadás gyanúsítottjaként jelöltek meg a hatóságok, időközben jelentkezett a rendőrségen és ártatlannak vallotta magát.

A Fontanka.ru által közölt felvétel a feltételezett merénylőről, aki időközben jelentkezett a hatóságoknál, és ártatlannak vallotta magát (Fotó: Grigorij Sziszojev / Szputnyik / AFP)
photo_camera A Fontanka.ru által közölt felvétel a feltételezett merénylőről, aki időközben jelentkezett a hatóságoknál, és ártatlannak vallotta magát (Fotó: Grigorij Sziszojev / Szputnyik / AFP)

A Fontanka szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint 14-re nőtt a Szentpéterváron elkövetett metrórobbantás halálos áldozatainak száma. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) által terrorcselekménynek nyilvánított támadásnak hivatalos források késő esti közlése szerint 11 halálos áldozata és csaknem 50 sebesültje volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.