A Fontanka.ru orosz hírportál szerint ez a szakállas férfi robbanthatott Szentpéterváron

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A szentpétervári metróban történt robbanásban az eddigi információk szerint 10 ember meghalt, és 43-an megsebesültek. A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amin állítása szerint a rendőrség által körözött, feltételezett elkövető látható, de ezt egyelőre nem erősítették meg. A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában, és állítólag a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

A Fontanka.ru által közölt felvétel a feltételezett merénylőről (Fotó: Grigorij Sziszojev / Szputnyik / AFP)

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a robbantást terrortámadásnak minősítette, de más lehetséges verziókat is mérlegel – közölte Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel. „Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia” – mondta. A főügyész szóvivője is terrortámadásról beszélt.

A robbantás egyik túlélője Szentpéterváron (Fotó: Alekszander Bulekov / AFP)

Ádert János államfő után Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az áldozatok miatt. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel közölte, mi áll a levélben: „Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén.” Orbán biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról „ezekben a nehéz órákban”, és azt írta: „Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.” (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.