A Fontanka.ru orosz hírportál szerint ez a szakállas férfi robbanthatott Szentpéterváron

Terrorizmus
2017 április 03., 16:52
comments 241

A szentpétervári metróban történt robbanásban az eddigi információk szerint 10 ember meghalt, és 43-an megsebesültek. A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amin állítása szerint a rendőrség által körözött, feltételezett elkövető látható, de ezt egyelőre nem erősítették meg. A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában, és állítólag a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt. Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

A Fontanka.ru által közölt felvétel a feltételezett merénylőről, aki időközben jelentkezett a hatóságoknál, és ártatlannak vallotta magát (Fotó: Grigorij Sziszojev / Szputnyik / AFP)
photo_camera A Fontanka.ru által közölt felvétel a feltételezett merénylőről (Fotó: Grigorij Sziszojev / Szputnyik / AFP)

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a robbantást terrortámadásnak minősítette, de más lehetséges verziókat is mérlegel – közölte Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel. „Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia” – mondta. A főügyész szóvivője is terrortámadásról beszélt.

A robbantás egyik túlélője Szentpéterváron (Fotó: Alekszander Bulekov / AFP)
photo_camera A robbantás egyik túlélője Szentpéterváron (Fotó: Alekszander Bulekov / AFP)

Ádert János államfő után Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az áldozatok miatt. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel közölte, mi áll a levélben: „Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén.” Orbán biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról „ezekben a nehéz órákban”, és azt írta: „Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.