Balog szerint nem is akarják bántani a CEU-t, csak Soros György kezdett világméretű lejárató kampányba

oktatás
2017 április 04., 08:30
comments 158

Ahhoz képest, hogy a kormány egy ideig próbálta azt kommunikálni, hogy ez a törvénymódosítás nem is a CEU-ról szól, a törvényt beterjesztő Balog Zoltán felszólalásában szinte csak a CEU-ról beszélt. Illetve Soros György irányította álcivil szervezetekről, melyek külföldről finanszírozva próbálnak meg belefolyni demokratikus folyamatokba. 

A sürgősségi eljárásban végigvitt törvény vitája kedd délelőtt indult,szavazni is még ma fognak róla. Hétfő este benyújtottak még egy módosítót, ami még precízebben a CEU ellehetetlenítését célozta. Ezekről, illetve hogy hogyan hazudik erről folyamatosan a Fidesz, itt írtunk részletesebben.

Balog felszólalásának lényege nagyjából az volt, hogy a kormány nem akarja megszüntetni a CEU-t, ezt csak a Soros-féle nemzetközi hálózat állítja így, megtévesztve ezzel a tudományos közösséget is. Szóval ha jól értjük, Németh Szilárd és Kósa Lajos átlátott a szitán, míg a világ vezető kutatói és egyetemi professzorai meg nem. Van ez így. 

Balog szerint van megoldása a mostani problémának, állnak a tárgyalások elé az amerikai kormánnyal. A most elfogadandó törvény pedig nem azt a célt szolgálja, hogy veszélyzetessék a tanszabadságot. 

Balog szerint hajlandóak a párbeszéd folytatására, mindaddig, amíg érvekről van szó, de nem tudnak mit kezdeni azokkal a víziókkal, amelyek a tanszabadságot látják veszélyben. A bevezetendő intézkedéseknek nem ezt a célt szolgálják, és nem is lennének alkalmasak erre, de szemlátomást kíválóan alkalmasak arra, hogy a nemzetközi tudományos közösség egy részét félretájékoztassák és mozgósítsák, mondta el Balog, aki ezután felolvasta Soros György 2005-ben az akkori oktatási miniszternek írt levelét, melyben a CEU-nak kedvező szabályozásért lobbizott a milliárdos, ezzel is bemutatva, hogyan befolyásolja Soros a politikusokat. 

Szerinte Soros világméretű lejáratókampánya azt is mutatja, milyen erős üzleti körök akarnak hatni a kormányra. Hisz ne legyenek illuzióink, a felsőoktatás üzleti ügy is, tette hozzá Balog. A miniszter szerint az is érdekes, hogy még három amerikai intézmény működik Magyarországon, de mellettük nem állt ki az amerikai ügyvívő.

Balog szerint ma olyan szabályokat hoznak, melyek betarthatóak, bár esetleg igényelnek erőfeszítést, de Magyarország érdekeit szolgálják. 

Balog Zoltán teljes felszólalását itt lehet meghallgatni

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.