Szél Bernadett: Ez az igazi álomgyilkosság, hadat üzentek a magyar fiatalságnak

2017 április 4., kedd 9:41
177

Az LMP szónoka, Szél Bernadett is hevesen támadt a kormány törvénymódosítási kezdeményezésére kedden a CEU-s vitában a parlamentben. Szerinte a legsötétebb komcsi időket idézi, hogy a Fidesz éppen egy egyetemet készül bezáratni. 

Közben pedig Orbán Viktor egy sértődött puffancs zsebdiktátorként viselkedik, most épp azt találta ki, hogy Donald Trumppal akar egyezkedni a CEU-ról, hiába nem tartozik rá. 

Üzent Balog Zoltánnak is, aki nem volt hajlandó leülni a CEU vezetésével, hiába próbálták heteken át elérni. 

Masszívan átléptek egy vörös vonalat: eddig azt nem láttuk, hogy független oktatási intézmények politikai támadások céltáblájába kerüljenek, mondta el Szél. Szerinte nyílt politikai támadást intézni egy egyetem ellen, az ellentétes az Alaptörvénnyel, ez Erdogan és Putyin kottája, amit Orbán Viktor követ. 

Szél ezután azt mesélte el, hogyan kezdte el az állami média és a hatóságok ellehetetleníteni a szentpétervári egyetemet Oroszországban, ami szintén egy független egyetem volt, és jelenleg már fel kellett ott függeszteni az oktatást.

Semmi mást nem csináltak, csak lemásolták a putyini mintát.

– mondta el, majd felsorolta azt is, hogyan tartóztatták le tömegesen az egyetemi oktatókat Törökországban.

"Önök egy dolgot akarnak, hogy csend legyen ebben az országban. Ehhez mi nem fogunk asszisztálni."

Szerinte szó nincs arról a káoszról, amit a Fidesz állít: a CEU-n oktatás van, független diákok és oktatók vannak, és ez nem tetszik a Fidesznek.

"Nem akarunk olyan diákokat, akik mindent elhisznek, hanem olyan diákokat akarunk, akik mernek feltenni kérdéseket, tudnak kritikusan gondolkodni."

- mondta az LMP-s politikus, majd arról beszélt, hogy a kormány 2010 óta 200 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból, és ez is egyik oka annak, hogy külföldön élő magyar fiataloknak esze ágába sincs hazajönniük. 

Ha a Fidesz egy picit is foglalkozna az ország jövőjével, a fiatalsággal, akkor nem arról beszélnénk, hogy egyetemeket zárjunk be, mondta Szél, aki szerint a Fidesz követi el az igazi álomgyilkosságot: hadat üzentek a saját fialjainknak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt