19 milliárdot költ magyar fociközvetítésre az MTVA

2017 április 5., szerda 5:28
58

Közel 19 milliárd forintot költ a következő öt évben magyar labdarúgásra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Azaz lehet, hogy összesen ennél többet fog, ez a pénz ugyanis csak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által szervezett versenysorozatok közvetítési díja. A világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezők díjai tehát nincsenek is benne ebben a pénzben, annak ellenére sem, hogy a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint ez a 19 milliárd is iszonyatosan túllőtt összegnek tűnik.

Ez idényenként 3,8 milliárdos közvetítési díjat jelent, ez pedig idényenként 250 millió forinttal több, mint a 2012-ben kötött megállapodás szerint kifizetett pénz.

A következő öt évben tehát 1,25 milliárddal több megy el majd a magyar bajnokság közvetítésére, mint az elmúlt 5 évben.

Ráadásul az előző 5 éves díjat nem is egyedül fizette a köztévé, hanem a Sport TV-t tulajdonló Chello Central Europe-pal közösen. Azóta elindult az M4 sportcsatorna, a köztévé pedig kivásárolta korábbi partnerét.

A Magyar Nemzet szerint a közvetítési jogokért kiírt pályázaton nem is indult más, csak a köztévé, hiszen kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy piaci szereplő nem fog annyit fizetni az MLSZ-meccsekért, mint amennyit az MTVA. A korábbi évek megállapodásai alapján szakértők szerint az élvonalbeli magyar bajnokság műsorra tűzésének lehetősége legfeljebb évi egymilliárd forintot érhet, 2012-ben a Chello egyébként pont ennyit volt hajlandó magára vállalni.

Éppen ezért több szakértő szerint a közmédia által fizetett brutális közvetítői díj tulajdonképpen burkolt állami támogatás.

Az biztos, hogy a nézőszámok nem indokolják, hogy ennyit kelljen fizetni a magyar bajnokikért. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt