A Harvard elnöke is levelet írt Orbánnak, amiben kiállt a CEU mellett

2017 április 5., szerda 10:47
204

Drew Gilpin Faust, aki (első női elnökként) 2007 óta vezeti a világ egyik leghíresebb egyetemét, az 1636-ban alapított Harvard Egyetemet, tegnap levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szemerkényi Réka washingtoni nagykövetnek (akit időközben hazarendeltek, amit Orbán úgy kommentált, hogy nőügyekkel nem foglalkozik).

Fotó: Frederick M. Brown / Getty Images / AFP Fotó: FREDERIC J. BROWN

Drew Gilpin Faust a levélben kiáll a CEU mellett, ami ellen azóta törvényt is hozott a minden eddiginél súlyosabb szellemi és erkölcsi szinten lévő kormány. Mint írja, az új törvény veszélyezteti a tudományos szabadságot és a felsőoktatást. Mint írja: „A CEU értékes tagja a nemzetközi tudományos közösségnek, és a jelenléte Magyarországon hozzátett a magyar tudományos élet hírnevéhez a nemzetközi színtéren.”

A levél azzal ér véget, hogy a kormány törvénymódosítási javaslata kompromittálja a tudományos szabadságot, és veszélyes precedenst teremt a tudományos életben más országokban is.

„Tisztelettel kérem a kormányt, hogy tartsa szem előtt a kárt, amit egy ilyen szabályozás okozhat Magyarország jól megalapozott nemzetközi tudományos hírnevének és az európai partnereivel és az Egyesült Államokkal való kapcsolatainak”

– írja a Harvard elnöke. (via CEU)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt