Mától hivatalosan is a tahóság a Fidesz-KDNP egyetlen ideológiája

vélemény
2017 április 04., 19:53

Újabb súlyos kilométereket süllyedt kedden Magyarország a sötétségbe a CEU-t kinyíró törvény elfogadásával, de ha optimistán állunk a dologhoz, legalább elmondhatjuk, hogy színt vallott a Fidesz és a kormány, és egy csepp kétséget sem hagytak afelől, hogy a jövőt ők az alpári tahóság zászlóvivőiként képzelik el.

Tényleg nincs erre jobb szó, nagyon nehéz más névvel illetni egy pártot, ami iskolát akar bezáratni. Márpedig az Orbán-kormány most tényleg a legszínvonalasabb, Magyarországon működő felsőoktatási intézmény után nyúlt, pusztán azért, mert Soros György alapította azt. Azzal már senki nem foglalkozik, hogy a Közép-európai Egyetem tartja fenn jelenleg a legjobban felszerelt akadémiai könyvárat Magyarországon, sem azzal, hogy sok-sok magyar egyetemista tud színvonalas kurzusokat hallgatni az egyetemen, még akkor is, ha más felsőoktatási intézménybe jár.

A Közép-európai Egyetem eddigi teljesítménye lehengerlő, Nobel-díjas kutatókat csábít Budapestre, és globálisan is a társadalomtudományok elismert központjává fejlődött. Akárhonnan nézzük, az egyetem működésének egyszerűen nincs olyan része, amin keresztül kár érné Magyarországot vagy a magyar embereket. Sőt, nyerünk rajta, nem is keveset.

Látszólag tehát semmi értelme nincs annak, hogy a kormány és a Fidesz veszélybe sodorja az egyetem budapesti működését. De ha sorra vesszük a keddi parlamenti ülésnap fontosabb eseményeit, szépen kirajzolódik Orbánék indítéka.

A Közép-európai Egyetem mellett a nap másik nagy vihart kavart eseménye, hogy a kormány vissza akarja hívni Washingtonból – a 2015-ben Orbánék által kinevezett – Szemerkényi Réka nagykövetet, amiért a diplomata bírálta a CEU-t ellehetetlenítő törvényt. Mikor az ATV újságírója erről kérdezte Orbánt a parlamentben, a miniszterelnök ennyit mondott:

„Nőügyekkel nem foglalkozom”.

Lefitymálóan „nőügynek” nevezni azt, hogy ki képviseli a magyar nemzet érdekeit a világ egyetlen szuperhatalmának kormánya előtt, pusztán azért, mert a Washingtonba akkreditált magyar diplomata nő, pont olyan szintű sötét bunkóságra és a női nem lenézésére vall, ami ellen a világ minden rendes iskolája, így a Közép-európai Egyetem küzdeni próbál. Ha ilyen a miniszterelnök humora, az az ő szegénységi bizonyítványa. De az, hogy Orbán Viktor politikusként mond ilyet, az azt jelenti, hogy ő olyan embereknek politizál, akiknek ez a hozzáállás tetszik.

Arról sem lehet szó, hogy a riporter épp csak egy rosszabb pillanatában kapta el Orbánt, ez az attitűd ugyanis hónapok óta ott van a Fidesz politikusainak megnyilvánulásaiban. Németh Szilárd a politikai ellenvéleményekre azzal válaszol, hogy „duma, hamuka, hablaty”, Kósa Lajos azt pedzegeti, hogy mondjuk fel az Emberi Jogok Európai Egyezményét pusztán azért, mert a kormánynak nem tetsző döntést hozott egy ügyben a strasbourgi bíróság. Orbán Viktor kerek perec bevallja a Kossuth Rádióban, hogy nem egyeztettek a CEU-val a CEU elleni törvényről, majd cinikusan hozzáteszi, hogy a CEU-nak csak az a dolga, hogy betartsa a törvényt. Majd, mikor 10 ezer ember tüntet Budapesten egy iskola mellett, a miniszterelnök szotyizva nézi a meccset Felcsúton.

Aztán a törvény parlamenti vitájában a KDNP-s Hollik István azt mondja, megtévesztették a CEU mellett kiálló Nobel-díjasokat, aztán Kósa Lajos egy újságírói kérdésre válaszolva ezeket a Nobel-díjasokat, a Magyar Rektori Konferenciát, az MTA vezetőit, a német államfőt és több tucat nemzetközi szervezetet az Izaura kiszabadításáért tüntető félnótásokhoz hasonlítja.

Ezekre tényleg nincs jobb szó, ezek mind-mind a cinikus, ostoba bunkóság megnyilvánulásai.

2017-re eljutottunk oda, hogy a parlamentben most garázdálkodó politikusokhoz képest már Torgyán József is monoklis úriembernek számítana. Mert rengeteg rosszat el lehet mondani Magyarország elmúlt 27 évéről, de az szinte teljesen biztos, hogy az elmúlt 27 év bármelyik napján több civilizáltság volt a parlamentben, mint most. Persze a 2010 előtti kormányok és képviselőik is talicskaszám hordták szét a közvagyont, de ezt valahogy meg tudták oldani anélkül, hogy csákánnyal essenek neki a civilizált magyar köztársaság minden tartópillérének.

A Fidesz már szétvert és ellehetetlenített minden politikai intézményt, ami a hatalmát korlátozta. Most nemcsak az iskolák, de a józan ész és a magyar politikai kultúra legelemibb udvariassági szabályai ellen is fordult. Annyit rugdosta már mindenki ezt a magyar politikai kultúrát, hogy talán nem is maradt más belőle, csak ez. Hogy a politikusok legalább látszólag emberszámba veszik azt, aki hozzájuk beszél, és megpróbálnak legalább látszólag úriemberként viselkedni.

A kormány eddig csak az intézkedéseiben képviselte a „befingok az orrod alá, aztán ha nem tetszik, még el is verlek” politikáját. Most eljutottunk odáig, hogy már a szavaikban sem akarnak ennél többnek látszani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.