Kósa Lajos is azt pedzegeti, hogy ki kellene lépnünk az Emberi Jogok Európai Egyezményéből

2017 március 26., vasárnap 8:52
621

A Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy nyújtson be fellebbezést az Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti ítélete ellen, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt, és ragadjon meg minden jogi eszközt a döntés érvénytelenítéséért - mondta Kósa Lajos frakcióvezető a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kósa Lajos szerint a strasbourgi bíróság ezzel az ítéletével „messze-messze túlterjeszkedett minden létező határon”. A bíróság menekültnek titulálta a két migránst, pedig semmi közük a menedékstátuszhoz, emellett nem fogta le őket senk", csak nem engedték be őket Magyarországra, a nemzetközi szabályoknak megfelelően - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

„Ez tényleg agyrém”, hogy a schengeni és dublini szabályok betartásáért büntetik meg Magyarországot

- összegezte véleményét.

Mindezek miatt a Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, és ragadjon meg minden jogi eszközt annak érdekében, hogy ezt a „jogi skandalumot” valamilyen módon meg lehessen szüntetni. Ha ez nem megy, akkor meg kell vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni a strasbourgi bíróság joghatályát Magyarországon. Ezzel a javaslattal Kósa az Emberi Jogok Európai Egyezményének felmondását pedzegeti, ugyanis ez az egyezmény az, ami a strasbourgi bíróságnak döntési jogot biztosít magyar emberi jogi ügyekben. Erről korábban már közleményt adott ki a Fidesz-közeli és a kormány által pénzelt Alapjogokért Központ is. Ők kifejezetten kérték az egyezmény felmondását.

Kósa erről azt mondta, hogy Magyarországon nem az garantálja az emberi jogokat, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága joghatálya itt jelenleg érvényes, hanem az, hogy Magyarország az alkotmányban és nemzetközi szerződésekben kötelezettséget vállalt az emberi jogok tiszteletben tartására. Egyébként egy ilyen nemzetközi szerződés az Emberi Jogok Európai Egyezménye is, de ez a disszonancia a frakcióvezetőt nem igazán zavarta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt