A holland elhárítás szerint az orosz titkosszolgálat álhírek terjesztésével akarta befolyásolni a hollandiai választást

Az AIVD nevű holland titkosszolgálati szerv éves jelentése szerint az orosz állami propaganda tudatosan, álhírek terjesztésével akarta befolyásolni a hollandiai parlamenti választás eredményét. Rob Bertholee, az AIVD vezetője szerint Moszkva hamis és félig igaz hírek terjesztésével próbálta befolyásolni a holland választókat, de ebben nem értek el komoly sikert.

A jelentés nem mondja ki nyíltan, de a holland pártok közül a szélsőséges, populista Szabadságpárt az, amelyik több orosz kapcsolattal rendelkezik, és amelyik érdekében az orosz titkosszolgálat megpróbálhatta befolyásolni a közvéleményt.

Az AIVD jelentése szerint az orosz fenyegetés tovább nőtt az elmúlt egy évben, és az orosz szolgálatok különösen aktívak a kémkedésben Hollandiában.

A március 15-i választáson a Szabadságpárt alulmúlt a várakozásokat, és a legtöbb mandátumot a korábban is kormányzó liberálisok szerezték. Hollandiában nem sokkal a választás előtt változtatták meg a szavazatszámlálási módot, mert problémáik akadtak a korábban alkalmazott szoftverekkel, és orosz hekkertámadástól is tartottak. (Politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.