Durván megemelkedhet az árfolyamgátasok törlesztőrészlete

2017 április 5., szerda 3:01
43

2012-es bevezetésekor még távolinak tűnt a devizahitelesek terheinek könnyítésére létrehozott árfolyamgát 5 éves kifutási ideje. Idén áprilisban azonban lejár az 5 év, így a 2012-ben árfolyamgátba menekülő devizahitelesek törlesztőinak számítása most elmozdul a 180 forinton rögzített svájci frank, a 250 forintos euró és 2,6 forintos japán jen árfolyamáról.

A vonatkozó szabályok szerint a törlesztők maximum 15 százalékkal nőhetnek, de várhatóan sok adósnak a törlesztőnövekedés mellett a futamidejét is meg kell majd hosszabbítani, hogy visszafizethesse a tartozását.

Az árfolyamgátban nagyjából 170 ezer adós van, akik többsége 2012-ben és 2013-ben lépett be, így jócskán lesznek olyanok, akiknek már idén el kell kezdeniük törleszteni a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbözetet is, amit az elmúlt 5 évben nem fizettek. Könnyebbség, hogy a különbözet után fennmaradó kamatot felerészben a költségvetés, felerészben pedig a hitelező bank vállalja át, és könnyít a helyzeten az is, hogy a 2015-ös elszámolás vonatkozott az átfolyamgátasokra.

A törlesztők azonban így is emelkedni fognak, de mivel a bankoknak törvény tiltja a 15 százaléknál nagyobb emelést, valószínűleg a futamidőket hosszabbítják majd meg. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt