Már a Fidesz európai szövetségesei is azt követelik, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a CEU ellen hozott törvényt

politika
2017 április 05., 15:57
comments 155

Úgy látszik az egész világ meghülyül a Fideszen kívül, és hagyják magukat megtéveszteni a CEU-val kapcsolatban. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, ahová a Fidesz is tartozik, a Twitterén 

szerda este már követelte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a magyar felsőoktatási törvény módosítását. 

 „Az EU-nak egy független, komoly értékelésre van szüksége pártpolitikai viták helyett”- fűzte hozzá. Egy másik posztjában arról írt, hogy egy ilyen elemzést szerinte a magyar kormánynak is megfelelne.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A CSU-s politikus ezzel gyakorlatilag azt követeli, hogy Navracsics Tibor, oktatási ügyekért felelős biztos lépjen az ügyben. Navracsics korábban az ügyben annyit mondott, fontosnak tartja, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után a Közép-európai Egyetem zavartalanul folytathassa működését Budapesten.

Bár ebben a kérdésben az EU-nek nincs határköre, de biztosok mégsem akarják könnyen elengedni a témát, egyszerre négy főigazgatóságot is ráállítottak a törvényre. Azt is vizsgálják, hogy a felsőoktatási rendszereket szabályozó, úgynevezett Bolognai folyamat nevű megállapodást sérti-e a magyar törvény. 

Szerdán Carlos Moedas, a tudományos kutatásokért felelős uniós biztos si elítélte a a lex CEU-t. Szerinte a törvény élesen szembe megy a kutatás szabadságával, a tudományos intézetek autonómiájával, pedig ezek olyan európai értékek, amelyeket az EU-tagságból következően Magyarországnak is tiszteletben kellene tartania. 

A CEU-ról szóló törvénymódosítás már március 29-én is szóba került a biztosok között, és a következő ülésükre is napirendre tűzték már. Egyelőre csak megvitatják, konkrét döntés még nem várható, ám az ügy súlyát jelzi, hogy a téma előadója Frans Timmermans holland biztos lesz, aki Juncker első helyettese a testületben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt