Már nemcsak Nobel-díjasok tiltakoznak a CEU-törvény ellen, de azok is, akik a Nobel-díjakat osztják

„A Svéd Királyi Tudományos Akadémia mindig aggasztónak találja, amikor a tudományos szabadságot csökkentő és az egyetemi munkát ellehetetlenítő javaslatok készülnek.”

Ezzel kezdődik a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleménye, amiben a CEUT ellehetetlenítő törvény miatt tiltakozva sürgetik a magyar jogalkotókat, hogy ne korlátozzák a tudományos szabadságot és ne rontsák a magyar oktatás színvonalát ilyen javaslatokkal.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia globálisan is az egyik legfontosabb tudományos szervezet, már csak azért is, mert az akadémia által kijelölt bizottságok ítélik oda a Nobel-díjakat a legtöbb kategóriában.

Igaz, a KDNP-s Hollik István kedden már arról beszélt a parlamentben, hogy a CEU mellett kiálló Nobel-díjasokat megtévesztették. Bizonyára akkor azt a szervezetet is megtévesztették, amelyik adja a Nobel-díjakat, és csak a Fidesz látja jól, miről is szól ez a szabályozás.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleményét a szervezet vezetői, Christina Moberg elnök és Göran K. Hansson főtőkár, írták alá, és elküldték a svédországi magyar nagykövetségnek is. A szöveg végén megjegyzik azt is, hogy korábban világszerte több kutató, köztük 17 Nobel-díjas is tiltakozott a magyar szabályozás ellen. (KVA.se)